Soud odročil projednávání Rathovy kauzy na úterý. Čeká se na posudek

Soudce odročil případ exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na zítra. Stále se totiž čeká na znalecký posudek v oboru zdravotnictví. Z něj má být jasné, jestli se Rath může účastnit soudního líčení. Sám tvrdí, že to není po jeho dubnové nehodě na kole možné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath dorazil po dubnové nehodě na kole poprvé k soudu. Kulhá a má tmavé brýle

David Rath dorazil po dubnové nehodě na kole poprvé k soudu. Kulhá a má tmavé brýle | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath dnes soudci řekl, že se stále necítí dobře.

Má prý problémy se soustředěním, trpí bolestmi hlavy a výpadky paměti.

Rathův právník Roman Jelínek tak žádal o odročení soudu na dobu, až se stav exposlance po údajném otřesu mozku zlepší.

„Když se nemůže soustředit, je velmi nesmyslné se účastnit řízení, které je pro jeho osud stěžejní,“ uvedl advokát.

Soudce Robert Pacovský chce ale vidět znalecký posudek z oboru zdravotnictví, podle kterého zítra rozhodne, jestli Rathovi vyhoví.

Znalec má zprávu soudu doručit během dnešního dne.

Rathovi hrozí vazba

Nehoda se stala před dvěma týdny a Rath kvůli ní nejprve k soudu nepřišel. Je na neschopence a odmítá, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti.

Státní zástupce Petr Jirát proto požádal o posudek znalce. Pokud z něj vyplyne, že obžalovaný se může soudu účastnit, a přesto by na hlavní líčení nechodil, státní zástupce bude chtít pro Ratha vazbu.

„Doktor Rath si skutečně nebude určovat, jestli k soudu přijde, nebo nepřijde. V tomto případě by pouze vazební eskorta zajistila jeho pravidelnou účast u hlavního líčení,“ říká Jirát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní znalec dnes řekne, jestli se zraněný David Rath může účastnit hlavního líčení. Kauzu sleduje Veronika Hlaváčová

Podle obhajoby jde o nepřípustný a neetický nátlak, který Rathovi advokáti označují dokonce za nezákonný.

„Klient nesouhlasí, aby to probíhalo v jeho nepřítomnosti, a to z důvodu toho, že má za to, že tento senát je podjatý a řízení by v jeho nepřítomnosti neprobíhalo řádně,“ vysvětluje obhájce Adam Černý, proč chce jeho klient chodit k soudu až po uzdravení.

Davida Ratha vyšetřil znalec ve středu na neurologii. Exposlanec to Českému rozhlasu potvrdil v SMS zprávě.

„Pokud bude respektován lege artis postup, pak pokračování soudu bude záviset na aktuálním stavu v době, kdy začne líčení. V této chvíli to ještě nelze odhadnout,“ napsal Rath a dodal, že se stále necítí dobře.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Bývalý středočeský hejtman obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Podle MF Dnes policie také dokončila vyšetřování dalších čtyř tendrů, do kterých má být Rath zapleten. Údajně jde o uplácení při zdravotnických zakázkách týkajících se nemocnic v Mladé Boleslavi, Kolíně, Kladně a také středočeské záchranné služby.

Deník píše, že obvinění chtěli ovlivnit zakázky za téměř půl miliardy korun. Vyloženě k předání úplatku došlo podle policie jen při nákupu sanitek. Údajně šlo o více než 3,5 milionu korun.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

mta, Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme