Eurovizi je letos 60 let a stále budí emoce. Tentokrát ji hostí Vídeň

Po šedesáté se letos bude soutěžit o vítězství v Eurovizi. Slavnou mezinárodní pěveckou soutěž, která má spoustu fanoušků i kritiků, tentokrát hostí Vídeň. 12denní maraton akcí začíná dnes prvními zvukovými zkouškami a skončí příští sobotu velkým finále. Česko reprezentují Marta Jandová a Václav Noid Bárta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schönbrunn, vyhlídka na Vídeň

Schönbrunn, vyhlídka na Vídeň | Foto: Anna Maňourová

Eurovize kdysi proslavila třeba ABBU nebo zpěvačku Céline Dion. Zazpíval si tam v 60. letech i Karel Gott, i když tehdy reprezentoval právě letošní hostitelskou zemi, Rakousko.

Spíš než soutěží pěvecké kvality je však Eurovize jednoznačně obrovskou show. Dokládá to i způsob hlasování, kde polovinu výsledného hodnocení určují diváci.

Vítěz soutěže má každopádně možnost využít své obrovské popularity a něco vzkázat světu, jako loňská vítězka - nebo spíš vítěz - Conchita Wurstová.

Vousatý travesti zpěvák v ženských šatech tehdy vyzkoušel postoj Evropanů k sexuálním menšinám a vůbec to, jak jsou tolerantní. Zatímco v Evropské unii se Conchita stala hvězdou, v Rusku vyvolala naopak kritiku dekadentního a zvrhlého Západu.

Letos můžou soutěžící upozornit třeba na téma život s hendikepem. O titul v Eurovizi se totiž uchází i finská skupina PKN, jejíž někteří členové jsou autisté nebo mají Downův syndrom. Polská zpěvačka Monika Kuzsyńská je zase už deset let částečně ochrnutá po autonehodě.

Vídeň si od následujících dvou týdnů slibuje zviditelnění města ve světě a finanční přínos v řádech desítek milionů eur. Ve městě bude fanzóna a řada doprovodných akcí. Kvůli velkému zájmu bude o finálovém víkendu nocleh v hotelech ve Vídni dražší až o 40 procent.

Pozornost médií chtějí ale využít i extremisté, například sympatizanti protiislámského hnutí Pegida si naplánovali pochod městem právě na den finále Eurovize. Bezpečnost v ulicích Vídně proto pohlídá denně několik stovek policistů.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme