Vlna migrantů dělá Sicilanům vrásky. Pomoc jim neodmítají, ale bojí se o práci

Blíží se "uprchlické léto", varují některé noviny v Itálii. Se zlepšením počasí se dá čekat, že bude pokračovat příliv ilegálních imigrantů do zemí jižní Evropy. S největším náporem přistěhovalců se potýká Itálie. V tamních přístavech končí největší počet lidí zachráněných z uprchlických lodí, které z Libye a Tuniska vypravují pašeráci lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouliční prodavači v Catanii

Pouliční prodavači v Catanii | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Do sicilského přístavu Catania přivážejí lodě pobřežní stráže zachráněné uprchlíky. Po zběžné zdravotní prohlídce putují autobusy do přijímacích center za městem, kde je čeká ubytování, ošetření, strava, ale také zkoumání, jestli opravdu mají nárok na azyl.

Úřední procedura se často táhne déle než rok. Obyvatelé Catanie neodmítají pomoc imigrantům, ale obávají se ohrožení pracovního trhu na Sicílii.

„My jako Sicilané jsme otevření, ochotně přijímáme nové spoluobčany. To je součást naší povahy. Ale je pravda, že Sicílie není na takové množství přistěhovalců připravená. Nemáme na to administrativu ani dost ubytovacích kapacit. Ale jako Sicilanka samozřejmě říkám: Musíme je přijmout, protože naši pomoc potřebují,“ je přesvědčená studentka Gabriela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled obyvatel sicilského přístavu Catania na uprchlíky ze severní Afriky zjišťoval na místě reportér ČRo Pavel Novák

I její přítel Ermes si myslí, že Sicílie musí zůstat pro běžence otevřená.

„Problém je v tom, že kdyby Itálie a třeba i celá Evropa přibouchly před uprchlíky dveře, bude to zločin proti lidskosti. Oni potřebují pomoc, a jestli pro ně nikdo nic neudělá, situace se nezmění. I přesto, jaké nám to přináší problémy, nemůžeme to nechat jen tak být,“ říká Ermes.

Uprchlíci, kteří na Sicílii dostanou azyl, se snaží najít si nějakou práci a vydělat si na živobytí nebo na další cestu dál do Evropy. Často začínají jako pouliční prodavači - tu slunečních brýlí, tu deštníků nebo třeba držáků mobilů, aby si turisté mohli udělat selfie s kulisami města.

Postávají ale i na kraji hlavního tržiště v Catanii. Nabízejí pantofle nebo trička a spodní prádlo z vozíků, které tvoří jen kusy kartonu z krabic a kostra z dětského kočárku. Italští trhovci jako třeba Roberto a Giuseppe ale jejich nadšení pro obchod nevidí rádi.

Catania - pouliční prodavači | Foto: Pavel Novák

Podle Roberta, který prodává kosmetiku a spodní prádlo, už tak není na Sicílii dost práce pro všechny a přistěhovalci ji místním ještě ubírají. On se musí hodně otáčet, aby si denně svých 10 nebo 12 eur vydělal.

„Já jako Ital musím platit daně a další poplatky. Musím vyžít se 600 eury měsíčně. Ale náklady na jednoho uprchlíka tady jedny noviny vypočítaly na 1100 eur za měsíc. A přitom nic nedělají. To prostě není spravedlivé.“

Roberto ujišťuje, že rozhodně nechtějí nechat lidi umírat na moři. Musejí je přijmout, ale je třeba najít řešení, aby jich po moři nepřijíždělo tolik a také se jich tam tolik neutopilo.

Catania - přístav s Etnou | Foto: Pavel Novák

Pan Muhamad přijel do Itálie před 8 lety z Maroka. Prodává na trhu sluchátka, nabíječky a další příslušenství k mobilům. Itálie podle něj nemá kapacitu všechny uprchlíky přijmout, protože se sama potýká s vleklou krizí. Pro budoucnost Itálie to není dobré. Čím víc bude na Sicílii lidí, tím větší bude nouze o práci.

Vysvětluje, že všichni, kteří do Evropy přijíždějí, mají důvod k opuštění své země. V porovnání s Afrikou je i nuzné živobytí v Evropě pro ně ráj. Proto jim stojí za to riskovat i smrt na moři.

Jako jediné řešení dnešní situace vidí pan Muhamad nastolení skutečné vlády v Libyi. Bez stabilní vlády v této severoafrické zemi se podle něj nic nezmění.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme