Hollande je na Kubě. S Castrem bude mluvit o investicích nebo lidských právech

Francouzský prezident François Hollande dnes přiletěl do kubánské Havany. Od Castrovy revoluce je tak vůbec prvním francouzským prezidentem, který karibský ostrov navštívil. A také prvním nejvyšším představitelem nějakého západního státu, který navštívil Kubu od loni oznámeného uvolňování vztahů mezi komunistickým ostrovem a Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande dorazil na Kubu. Po příletu odpovídal na otázky novinářů

Francouzský prezident François Hollande dorazil na Kubu. Po příletu odpovídal na otázky novinářů | Zdroj: Reuters

Je to další náznak toho, že se komunistická ostrovní země pomalu dostává z mezinárodní izolace.

„Cílem této cesty je, aby Francie jako první mohla jménem Evropy a západních zemí říci Kubáncům, že jsme po jejich boku, pokud se sami rozhodnou překonat potřebné etapy k otevření se (světu)," řekl Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzské firmy lákají obchodní příležitosti na Kubě. Mluvil o tom Ondřej Juřík, vedoucí kubánských projektů organizace Člověk v tísni

V projevu na univerzitě v Havaně pak Hollande vyzval ke zrušení amerického obchodního embarga vůči Kubě. Podle francouzského prezidenta totiž velmi uškodilo rozvoji ostrova.

Důležitým tématem návštěvy bude také posílení francouzských investic, které mají pomoci kubánské ekonomice.

Podle Ondřeje Juříka, vedoucího kubánských projektů organizace Člověk v tísni, představuje Kuba pro Francouze velmi atraktivní trh. Na Kubě se, byť za astronomické částky, prodávají vozy značek Peugeot a Renault, poměrně aktivní je také telekomunikační firma Alcatel.

„V poslední době se mluví také například o tom, že tamní mobilní státní síť připravuje něco jako verzi internetového portálu, a hovoří se o tom, že to pro ně má připravovat francouzská firma Orange. Samozřejmě jsou tam možnosti pro francouzské hotely, banky, elektrická síť bude potřeba nějakým způsobem opravit,“ vypočítává Juřík.

Při jednodenní návštěvě se Hollande setká především s kubánským lídrem Raúlem Castrem (na snímku). Hovoří se také o schůze s jeho legendárním bratrem Fidelem | Foto: Reuters

Investice na Kubě, o které mají zájem také americké firmy, s sebou ovšem podle Juříka nesou obrovské riziko. „Neexistuje v podstatě nezávislost soudů, stát má poslední slovo ve všem, takže by se některé francouzské firmy mohly třeba také spálit a nemusela by to pro ně být úplně výhodná investice,“ upozorňuje.

Francie, podobně jako Španělsko, patří mezi země s tradičně vstřícnějším přístupem ke kubánskému režimu. Paříž na ostrově dlouhodobě investuje i přes americké embargo.

Na Kubu se chystá i papež

Hollande a Castro by také měli probrat lidskoprávní otázky - porušování lidských práv je totiž jednou z hlavních překážek sbližování Kuby se západními zeměmi.

„Budu mluvit o lidských právech, protože Francie nezůstává nikdy němá, když jsou někde političtí vězni, když se porušují svobody," řekl francouzský levicový prezident.

Hollande dnes také udělil Řád čestné legie kubánskému kardinálovi Jaimemu Ortegovi, který se v posledních letech angažoval jako zprostředkovatel mezi vládou Raúla Castra a opozicí.

S diplomatickými styky se Kubě pokouší pomoci i papež František. Kubánský vůdce mu za to včera osobně poděkoval na soukromé audienci:

Papež František se sešel s kubánským vůdcem Raúlem Castrem | Foto: Reuters

„Jsem šťastný. Se Svatým otcem jsme si krásně popovídali. Přijel jsem mu poděkovat za to, že se snaží najít řešení problémů, které zatěžují kubánsko-americké vztahy.“

Papež František se chystá na Kubu v září před návštěvou Spojených států. Castro po včerejším setkání s ním prohlásil, že půjde na všechny mše, které bude Svatý otec na ostrově sloužit.

Pokud papež bude přistupovat k Havaně jako dosud, kubánský vůdce se prý začne znovu modlit - přestože je komunista. Kubánská komunistická strana dělá podle Castra také pokroky a dříve zakázanou víru povolí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme