Ve Vltavě přibylo několik tisíc lipanů se zvláštními barevnými tečkami

11. květen 2015

Téměř vyhynulí lipani podhorní se vrací do jihočeských řek. Rybáři minulý týden vysadili do Vltavy v Českém Krumlově čtyři tisíce ryb. Chtějí tak obnovit životaschopnou populaci, která by se v budoucnu sama rozmnožovala.

„Je vidět, že se hned adaptovali. Začali sbírat drobný hmyz na hladině a krmit se,“ komentoval po vysazení hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Milan Hladík.

Lipani mají na těle speciální značky – barevné tečky u očí. „Rybám to nijak neškodí a nám to umožní zjistit, jestli se záchrana podařila. Použili jsme různé barvy pro každý ze tří úseků řeky, kam jsme lipany vysadili. Jedni mají červené tečky, další zelené a oranžové. Díky tomu můžeme při kontrolních odlovech ryby identifikovat,“ vysvětlil Jan Turek z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Zda se všichni lipani dožijí dospělosti, není jisté. Podle Milana Hladíka zvířata samozřejmě mohou ohrozit nemoci, nedostatek potravy nebo predátoři jako kormoráni, vydry a volavky.

Lokalita u Českého Krumlova by ale měla být pro ryby ideální. „Není tady takový tlak kormoránů a najdou si tady podmínky pro rozmnožování. Víme, že dříve se tu lipani přirozeně rozmnožovali,“ dodal. Vysazené lipany bude rybáři kontrolovat jednou ročně.

Rybáři vypustili do Vltavy čtyři tisíce lipanů podhorních
Spustit audio