Lyžařské areály v Krkonoších plánují po vydařené zimní sezoně velké investice

15. květen 2015

Provozovatelé zimních areálů v Krkonoších letos investují desítky milionů korun. Postaví nové sjezdovky nebo akumulační nádrže. Vybudují nové lanovky a vylepší i zasněžovací techniku.

Zimní sezóna skončila a v některých lyžařských střediscích se už dělníci pustili do práce. Na Černé hoře, konktérně u Hofmanových bud už vyrůstá dolní stanice nové lanovky. Ta je pro Skirestor Černá hora - Pec největší letošní investicí.

"Nej je nová odpojitelná šestisedačka s bublinou, vyhřívané sedáky, bude jezdit rychlostí šest městrů za sekundu, bude expresní a rychlá. Bude vystavěna u sjezdokvy Hofamnky, v délce 1200 metrů, bude tam i zasněžování a parkoviště pro 250 aut", říká vedoucí areálu Petr Hynek.

Čtěte také

A dodává, že s investicemi se počítá i v Peci pod Sněžkou, kde už dělníci začali rozebírat starou lanovou dráhu na Zahrádkách.

Ve Špindlerově Mlýně chtějí zároveň zdokonalit systém zasněžování

Novinky chystá i Špindlerovské zimní středisko, tady se ale zatím s pracemi vyčkává.

"Zatím žádáme o všechna možná povolení, takže zatím nemá cenu, abychom tam něco dělali, potom se udělá vše najednou", vysvětluje Čeněk Jílek, vedoucí areálu ve Špindlerově Mlýně a dodává, že celkové investice představují 260 milionů korun.

Nejvíc peněz přijde na stavbu nové lanovky, která by měla vystřídat čtyřsedačkou lanovou dráhu, u které se letos propadlo nástupiště.

Zasněžování Skiareálu Lipno

"Havárie nástupiště nás trošku nakopla dopředu. Nemůžeme stavět nový dům okolo staré technologie. Tedy bude to vše vyřešeno současně", dodává Čeněk Jílek.

Nová lanovka vyroste i v areálu Bubákov Herlíkovice. Povede přes řeku Labe a usnadní tak lyžařům lepší přístup k dolní stanici lanovky. Ostatní areály plánují zdokonalit zasněžování a vylepšit služby.


Zvětšit mapu
Spustit audio