Svitaváci nebudou vylévat použitý olej do dřezů, poslouží speciální popelnice

11. květen 2015

Ve Svitavách zdokonalují systém třídění odpadů. Ke stávajícím žlutým, modrým a bílým kontejnerům teď přibyly i zelené plastové popelnice.

Lidé už tak nebudou muset vylévat použitý olej do dřezu nebo záchodu, prostě ho nalijí do libovolné nádoby a vyhodí do zeleného kontejneru.

„Bude to nádoba o objemu 240 litrů na likvidaci olejů. Ty oleje se tam nebudou lít tak, že by se tam vylévaly, ale předpokládáme, že občané je budou nosit například v pet lahvích a budou je do této nádoby vhazovat. Firma LIKO je pak bude svážet na sběrný dvůr, kde máme velkou nádobu. Odtud tyto oleje půjdou k dalšímu zpracování a likvidaci,“ říká Marek Antoš z odboru životního prostředí.

Čtěte také

Popelnice zatím nebudou rozmístěny všude ve Svitavách, zatím je vytipováno prvních 13 lokalit. Podle toho, jaký bude zájem, bude možné jejich počet navýšit.

„My tento druh odpadu vlastně nabízíme lidem k likvidaci i v současné době, ale to místo úložiště je jenom na sběrném dvoře. Občané, když nemají možnost to odložit co nejblíže svému domu, tak to moc nevyužívají," dodává Antoš.

Oleje a tuky se do odpadu lít nesmí

Město by tak chtělo hlavně zvýšit komfort občanům, ale také zlepšit stav odpadního potrubí, kterému oleje a tuky rozhodně neprospívají. Když do odpadu lidé vylévají tuky, je to navíc v rozporu s kanalizačním řádem.

Vědí Svitaváci, že budou mít tuto možnost? „Zatím nevím. Vylévám ho do plastových lahví a pak je hodím do popelnice. Myslím si, že je to dobrý nápad, protože řada lidí, pokud vím, vylévá olej do odpadu,“ říká Šárka Benešová, obyvatelka Svitav.

První kontejnery na sběr použitého oleje rozmístí město v červnu a bude o tom obyvatele informovat ve zpravodaji.

Čtěte také

autor: PAV
Spustit audio