Zrušení sankcí EU vůči Rusku do konce roku nelze očekávat, míní Sobotka

Do konce roku se podle českého premiéra nedá čekat splnění minských dohod o příměří na Ukrajině. Právě tyto dohody souvisí se sankcemi Evropské unie vůči Rusku. Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD tak reagoval na názor prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Český prezident Miloš Zeman nedávno řekl v ruském rozhlase, že by Evropská unie by mohla zrušit protiruské sankce ještě letos.

„Souhlasím s názorem, že pokud se podaří naplnit minské dohody, tak sankce mohou být zmírněny, nebo dokonce zrušeny,“ řekl dnes premiér Sobotka.

„Ale klíčové je podmínka naplnění minských dohod. A to jak ze strany Ukrajiny, tak přirozeně ze strany separatistů, kteří postupují v dohodě s Ruskem.“

Členství Ruska v EU není podle premiéra aktuální

Bohuslav Sobotka také reagoval na nedávný rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro agenturu TASS. V něm řekl, že ekonomické vazby jsou tak těsné, že by v horizontu 20 let mohla Ruská federace vstoupit do EU.

Podle Sobotky existují ale naléhavější problémy k řešení.

Protiruské sankce by Západ mohl zrušit do konce roku, řekl Zeman ruskému rozhlasu

Číst článek

„Naopak Rusko vytváří svoje vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii."

„A to, co je, myslím, na pořadu dne a co je reálná představa, je zlepšit komunikaci mezi Eurasijskou unií a mezi Evropskou unií tak, aby nedocházelo ke konfliktům, k obchodním válkám a podobně,“ zdůraznil Sobotka.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme