V Praze se v rámci akce Open House otevřou Kramářova vila či Tančící dům

Praha se o víkendu připojí k největšímu architektonickému festivalu v Evropě. V rámci akce Open House se o víkendu veřejnosti otevře 33 významných budov, mezi nimi například Kramářova vila, Anežský klášter nebo Tančící dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tančící dům Vlada Miluniče a Franka Gehryho

Tančící dům Vlada Miluniče a Franka Gehryho | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic, Matteo Piotto

Na své si podle organizátorů přijdou jak milovníci historie, tak vyznavači současné architektury.

„Snažili jsme se vyjít z toho, že Praha je architektonicky velmi bohatá – je to historické město, ale současně jsme se snažili zasáhnout i to nejsoučasnější období,“ uvedl Michal Tošovský, ředitel občanského sdružení Otevřená společnost, které v Praze akci organizuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akci Open House, v jejímž rámci se v Praze otevřou zajímavé budovy, natáčela redaktorka Magdaléna Medková

Lidé si tak budou tak budou moci prohlédnout třeba Invalidovnu, Anežský klášter, palác Kinských, císařský salonek na Masarykově nádraží, Tančící dům, budovu Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Dům odborových svazů.

Některé domy si budou moci návštěvníci projít volně, jinde budou potřebovat předběžnou registraci. Seznam budov, které se v rámci akce otevřou, stejně jako registrační formuláře lze najít na webových stránkách projektu zde.

Akce Open House (v překladu „Otevřený dům“) vznikla v roce 1992 v Londýně. Její zakladatelka Victoria Thorntonová měla cíl alespoň na dva dny lidem zpřístupnit architektonické skvosty, do kterých se běžně nedostanou. Tento cíl si vytyčilo i pražské občanské sdružení Otevřená společnost – v metropoli se akce uskuteční od 16. do 17. května.

V některých objektech budou návštěvníky provázet odborní průvodci, v nákladovém nádraží Žižkov či u Negrelliho viaduktu bude navíc připravený i další program – diskuse či výstavy.

Na místě, kde se dají očekávat fronty, budou pomáhat dobrovolníci. Zájem očekávají organizátoři veliký – na festival už je v tuto chvíli přihlášených přes 12 tisíc účastníků.

Magdaléna Medková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme