Nejvíc tlouštíků mezi dětmi do 5 let má v Evropě Irsko a Británie

Irsko a Velká Británie drží v Evropě rekord, na který ale nejsou pyšné. Světová zdravotnická organizace zjistila, že tamní děti do pěti let nejvíce trpí obezitou. V Irsku je to 27 procent a v Británii 23 procent dětí. V Česku přes 5 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obezita (ilustrační foto)

Obezita (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„U těchto velmi malých dětí do 5 let je obtížné vůbec získat data o jejich nadváze a obezitě,“ poznamenala nad výsledky průzkumu Světové zdravotnické organizace obezitoložka z Endokrinologického ústavu Marie Kunešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad výsledky průzkumu Světové zdravotnické organizace se zamyslela obezitoložka z Endokrinologického ústavu Marie Kunešová

„Ve velké Británii, v Irsku, ale také třeba v jihoevropských zemích je vysoké procento dětí s nadváhou a obezitou. Kupodivu je na tom Česká republika výrazně lépe. A to jak u předškolních dětí, tak u dětí raného školního věku.“

V Česku má nadváhu přes pět procent dětí do pěti let.

Vliv na to může mít podle obezitoložky Kunešové například rozdíl ve stravě. Jak totiž připomněla, i přes informování rodičů je v Británii nejen ve školním stravování obvyklejší smažené jídlo.

„Samozřejmě je tam i řada dalších faktorů, které se mohou uplatňovat. Jako je třeba délka spánku. Kratší doba spánku by mohla být problémem především v jižních zemích."

Data získala WHO od 32 z 53 členských zemí. Vyplynulo z nich rovněž to, že nejnižší počet dětí s nadváhou a obezitou do pěti let věku má Kazachstán, do jednoho procenta, Česká republika 5,5 procenta, Belgie sedm procent a Švédsko osm procent.
Pramen: ĆTK

Roli může hrát i menší pohyb, ale obecně je pro děti do pěti let příznačná spontánní fyzická aktivita.

„A dost bych pochybovala, že by britské, nebo irské děti byly méně spontánně fyzicky aktivní, než děti české,“ uvedla Kunešová.

Připomněla také vliv znečištění zevního prostředí. Také extrémy v porodní váze oběma směry mohou předurčovat rychlejší růst tělesné hmotnosti. Důležité je také podle ní kojení.

Bojovat proti nadváze se dá různými způsoby | Foto: European Commission Audiovisual service

mkp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme