Smrt bin Ládina vypadala jinak, tvrdí novinář. Pákistánci prý s USA spolupracovali

Oficiální americká verze o smrti Usámy Bin Ládina získává trhliny. Podle amerického investigativního novináře Seymoura Hershe, který se odvolává na nejmenované, vysoce postavené pracovníky tajných služeb, pomáhaly při likvidaci šéfa teroristické organizace Al-Káida pákistánská armáda i tajná služba. Washington dosud tvrdil, že operace v květnu 2011 proběhla bez vědomí pákistánských úřadů. Bin Ládin podle Hershe navíc nebyl na útěku, ale v zajetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

Hersh viní amerického prezidenta Baracka Obamu z řady lží. Při přípravě a provedení zásahu americké elitní jednotky proti bin Ládinovi totiž pákistánská armáda a tajné služby hrály významnější roli, než se dosud vědělo, tvrdí Hersh v magazínu London Review of Books.

Nejhledanější terorista světa byl zastřelen 2. května 2011 při rozsáhlé razii elitních jednotek amerického námořnictva Navy SEALs v domě v Abbottábádu na severu Pákistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou verzi o smrti Usámy bin Ládina, s níž přišel americký novinář S. Hersh, okomentoval zpravodaj ČRo Š. Macháček

Držitel Pulitzerovy ceny Hersh tvrdí, že Američané měli při zásahu oficiální podporu ze strany Pákistánu. „Nejočividnější lží“ podle něj bylo tvrzení, že dva nejvýše postavení představitelé pákistánské armády, tedy náčelník generálního štábu a šéf vojenské zpravodajské služby ISI, o americké akci nevěděli.

Bin Ládin se navíc údajně v Pákistánu v době zásahu neskrýval, jak prohlašovala americká vláda. Ve skutečnosti ho prý ISI v Abbottábádu od roku 2006 držela jako zajatce, kterého využívala v úsilí o utlumení činnosti Talibanu a Al-Káidy.

Hersh tvrdí, že Spojené státy zaplatily jednomu bývalému pákistánskému zpravodajci 25 milionů dolarů (téměř 615 milionů korun) za prozrazení přesného místa pobytu bin Ládina. Washington naopak tvrdil, že bin Ládina Američané našli díky sledování jeho tajného kurýra.

Bílý dům také podle Hershe lhal, když tvrdil, že by bin Ládina dopadl živého, pokud by to šlo. Podle oficiální verze se při zásahu strhla přestřelka. „Žádná přestřelka nebyla; když pronikali do areálu, ochranka z ISI byla pryč,“ píše Hersh.

Pohřbený jinde

Bílý dům podle něj nemluvil pravdu ani o osudu bin Ládinova těla. Nebylo prý pohřbeno do moře, jak Washington tvrdil.

„Pozůstatky, včetně jeho hlavy, která v sobě měla jen několik děr od kulek, byly vhozeny do pytle a během návratu vrtulníku do Džalalabádu byly některé části těla vyhozeny nad pohořím Hindúkuš – tak to alespoň tvrdily SEALs,“ napsal Hersh s odvoláním na svůj zdroj.

Žurnalista tvrdí, že hlavním americkým zdrojem jeho informací je nejmenovaný vysoce postavený pracovník amerických tajných služeb obeznámený se zásahem proti bin Ládinovi.

Informace mu prý potvrdili také dva dlouholetí poradci amerického velitelství pro speciální operace SOCOM. Hovořil prý také se zdroji „uvnitř Pákistánu“.

Pochyby nejsou nové

Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka už byla oficiální americká verze o smrti bin Ládina zpochybňovaná dříve jak odborníky, tak novináři. Pokud se potvrdí, že se věci udály jinak, nebylo by to podle něj překvapivé.

„Nějaké zákulisní intriky nebo informace, které ukazovaly na jiný průběh akce, než je oficiální americká verze, tak ty určitě existovaly,“ podotýká Macháček.

V očích extremistů by podle něj zmiňovaná tvrzení pohled na Bin Ládina nezměnila, mohla by však mít dopad na vztahy mezi Pákistánem a USA. Podle Macháčka to totiž vypadá, že Pákistánci čekali, že ze jim podaří Bin Ládina se Spojenými státy nějak zobchodovat.

„Pákistán byl oficiálně naštvaný na Spojené státy za to, že udělaly – alespoň právě podle té oficiální verze – tu akci na vlastní triko, bez vědomí pákistánské vlády a pákistánských služeb. Ve skutečnosti ale to naštvání právě pramenilo spíše z toho, že Pákistánci připravovali obchod, který jim Spojené státy zmařily,“ dodává Macháček.

Vladimír Kroc, ČTK, Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme