Lucemburský velkovévoda přijal pozvání kardinála Duky na oslavy Karla IV.

11. květen 2015

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP sloužil 10. května 2015 v katedrále Notre-Dame v Lucemburku spolu s lucemburským arcibiskupem Jean-Claude Hollerichem poutní mši svatou ke cti Panny Marie. Setkal se s velkovévodou Jindřichem, předsedou Evropské komise Junckerem a místní krajanskou komunitou.

Kardinál Duka přicestoval do Lucemburku na pozvání lucemburského arcibiskupa Hollericha, který ho požádal, aby byl hlavním celebrantem a kazatelem při poutní mši svaté ke cti Panny Marie, ochránkyně Lucemburku. Tato poutní bohoslužba spojená s procesím je nejvýznamnějším duchovním svátkem hlavního města Lucemburského velkovévodství.

Kardinál Duka ve svém kázání připomněl dvě postavy spojující Lucemburské velkovévodství s českými zeměmi.

„Jsou to dlouhé dějiny, které spojují Lucemburk a Prahu, vaše velkovévodství a České království. Bylo to rozhodnutí sedleckého cisterciáckého opata, který doporučil Zemskému sněmu, aby se českým králem stal Jan Lucemburský, syn císaře Jindřicha a otec císaře a krále Karla IV.,“ připomněl pražský arcibiskup, který k jeho hrobu poté položil květiny.

Další významnou postavou spojující obě země je podle kardinála Duky Juan Caramuel z Lobkowicz, kněz, filosof a voják, po otci Lucemburčan a po babičce potomek Lobkowiczů.

Velkovévodovi Jindřichu I. Lucemburskému předal pražský arcibiskup kromě kopie Palladia země České také pozvání na oslavy 700. výročí narození Karla IV., které velkovévoda s radostí přijal. Spolu s velvyslancem České republiky v Lucemburku Petrem Kubernátem se kardinál Duka poté setkal rovněž s místními krajany a navštívil hrob amerických vojáků z druhé světové války v Hamme, kde je kromě dalších pohřben také generál George Smith Patton.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio