Nepál postihlo další mohutné zemětřesení o síle 7,3 stupně. Mrtvých je nejméně 60

Nepál postihlo další mohutné zemětřesení, jehož síla podle amerického geologického ústavu USGS dosáhla 7,3 stupně. Zahynulo nejméně 60 lidí a více než 1100 jich bylo zraněno. Sedmnáct mrtvých hlásí také Indie a jednu oběť Tibet. Všichni Češi v Nepálu jsou v pořádku, někteří se navíc hned zapojili do záchranných prací. Nepál se stále vzpamatovává z ničivých otřesů půdy z 25. dubna, které zabily 7900 lidí a 18 tisíc zranily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál a okolní země postihlo další silné zemětřesení. Počet obětí roste

Nepál a okolní země postihlo další silné zemětřesení. Počet obětí roste | Zdroj: ČTK

Obyvatele metropole Káthmándú, kterým ještě zůstala střecha nad hlavou, vyhnaly otřesy znovu do ulic města. I tentokrát bylo zemětřesení tak silné, že ho pocítili i v indickém Novém Dillí a v Bangladéši.

Nemocnice v Káthmándú preventivně evakuují pacienty ven. Americká geologická služba naměřila sérii šesti následných otřesů.

Epicentrum dnešního zemětřesení bylo blízko základního tábora u nejvyšší hory světa Mount Everestu. Otřesy vycházely z hloubky 19 kilometrů. Dubnové otřesy měly sílu 7,8 stupně.

Nejhůř zasažené oblasti jsou na severovýchodě země. Tam okamžitě zamířily vrtulníky se záchrannými týmy. Policie vyzvala lidi, aby zůstali venku v otevřeném prostoru a neokupovali silnice, aby jimi mohla projíždět pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Nepálu mluvil Petr Štefan, mluvčí společnosti Člověk v tísni

Záchranné týmy také prosí lidi, aby pokud možno nepoužívali mobilní telefony nebo z nich raději posílali jenom SMS zprávy a co nejméně tak blokovali signál pro nouzová volání.

Kvůli novým otřesům je dočasně mimo provoz také letiště v metropoli Káthmándú, právě tam dosud přilétala veškerá humanitární pomoc z celého světa.

Česko chce v noci z pátku na sobotu vyslat do Nepálu další letadlo s humanitární pomocí. Do míst postižených silným zemětřesením dopraví zdravotnický materiál. Zpátky ale zřejmě nepoveze český záchranářský tým, který v Nepálu pomáhá už dva týdny. Po dnešních otřesech pokračují zdravotníci v ošetřování zraněných, říká mluvčí hasičů Nicole Zaoralová:

Dubnová katastrofa se podle OSN dotkla osmi milionů z celkových 28 milionů obyvatel Nepálu. Otřesy půdy 25.4. zbořily nebo poničily nejméně 200 tisíc domů. V zemi pomáhá více než 4000 záchranářů z 34 různých zemí světa, mezi nimi i čeští lékaři, zdravotní sestry a hasiči.

„Členy traumatýmu by mělo zpátky do republiky odvézt letadlo v noci z pátku na sobotu. Pokud by tam letělo pro členy traumatýmu, tak na místě vyloží humanitární zdravotnický materiál Českého červeného kříže. Nicméně dnešní situace po následných otřesech se komplikuje a bude jednáno o prodloužení pobytu traumatýmu.“

„Pokud by členové zůstávali na místě dalších 14 dní i déle, potom toto letadlo bude muset přivézt další vybavení pro zabezpečení fungování zdravotnické jednotky. Patrně by se také někteří členové traumatýmu vyměnili. O tom, jaká varianta bude zvolena, bude rozhodnuto až v následujících hodinách podle toho, jaké zprávy budou přicházet z místa,“ dodává Zaoralová.

„Všichni naši kolegové jsou v pořádku. Menší otřesy stále probíhají, rozsah škod tak zatím nelze zjistit. Nicméně první zprávy jsou takové, že již poničená infrastruktura je ještě více poničená, což ještě ztíží naši pomoc. A lidé se strašně bojí,“ uvádí mluvčí společnosti Člověk v tísni Petr Štefan.

Podle něj lidé již od prvního zemětřesení nespí ve svých domech s porušenou statikou. Spí venku ve stanech. Stejně tak lidé z týmů Člověka v tísni.

„Do Nepálu se blíží monzun, který přinese velmi silné deště. Proto pomáháme hlavně s výstavbou přístřeší pro ty, kteří nemají střechu nad hlavou. A těch je opravdu velmi mnoho,“ doplňuje Štefan.

V Nepálu může zemětřesení udeřit kdykoliv

Koncem dubna zažil Nepál obvyklé slabší následné otřesy po prvním zemětřesení. Podle Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd není neobvyklé, že další silné otřesy přišly už po dvou týdnech.

„Po takovém silném zemětřesení někdy dochází i k silnému dotřesu, který se svou silou blíží síle toho hlavního zemětřesení. Tentokrát to bylo na východním okraji té části zlomu, která praskla v délce asi 150 kilometrů před 17 dny. Okraje praskliny bývají místy, kde je určitá pravděpodobnost výskytu dalšího silného zemětřesení,“ říká Špičák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech dalšího zemětřesení v Nepálu mluvil geofyzik Aleš Špičák

Dnešní zemětřesení tak je podle něj součástí aktivity obrovského zlomu, který odděluje Indii od asijského kontinentu. Další vývoj bohužel odborníci nejsou schopni odhadnout.

„Je to oblast, kde k silným zemětřesením dochází. A není žádná metoda, která by byla schopna odhadnout, kolik napětí z toho nahromaděného se z tohoto zemětřesení uvolnilo. Jestli se tam uvolnilo všechno napětí, které se tam v průběhu posledních desítek nebo stovek let nahromadilo, nebo jestli posun všechno napětí neuvolnil, to bohužel nejsme schopni žádným způsobem zjistit. Ale k silnému zemětřesení v Nepálu může dojít kdykoliv,“ dodává Špičák.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme