Pracovníci Agentury pro sociální začleňování přerušili stávku

Pracovníci vládní Agentury pro sociální začleňování po jednom dni přerušili stávku. Od protestu ustoupili zatím do 19. května, kdy se se zaměstnanci úřadu sejde premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Poté rozhodnou o dalším postupu. Pracovníci chtějí získat větší nezávislost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování stávkují, sešli se v Divadle Komedie

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování stávkují, sešli se v Divadle Komedie | Foto: Martin Karlík

Do stávky v pondělí vstoupila většina pracovníků Agentury pro sociální začleňování, ze 70 zaměstnanců a spolupracovníků se jich připojilo 59.

Usilují o samostatnost instituce a nezávislost na ministrovi pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi (ČSSD), pod jehož úřad Agentura spadá. Pod vedením resortu prý nejsou schopni plnit závazky vůči obcím. Chtějí, aby se Agentura stala nezávislou příspěvkovou organizací.

Dnes zaměstnanci Agentury stávku do příštího úterý přerušili a radí se o dalším postupu.

„Porada bude dneska celý den. Je to pracovní porada nicméně během oběda hlavně budeme řešit, co a jak dál,“ říká místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády Petr Čáp.

Zaměstnanci budou připravovat podklady, aby premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD vysvětlili své snahy o větší nezávislost. Předseda vlády totiž včera řekl, že se s nimi sejde, i když důvod stávky nechápe.

„Nerozumím tomu, když někdo stávkuje za to, aby jeho agentura byla autonomní, aby mohl rozhodovat o tom, kdo takovou agenturu vede. To ve státní správě dost dobře není možné,“ uvedl.

Po jednání s premiérem se pracovníci Agentury rozhodnou o dalším postupu. Nejméně 20 jich je připraveno podat výpověď.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme