Muž v Úpici si zarovnal byt věcmi, sousedi se bojí požáru

Klienti Domu s pečovatelskou službou v Úpici si stěžují na jednoho ze svých sousedů. Ten má totiž byt zarovnaný věcmi, které tam v posledních letech nashromáždil. Senioři se obávají požáru a některým vadí i zápach. Odpovědní pracovníci městského úřadu jsou sice opatrovatelem kritizovaného muže, v řešení situace jsou ale bezmocní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpadky (ilustrační foto)

Odpadky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Když otevře dveře, tak je to jen asi na dvacet centimetrů, víc už to nejde. Uvnitř jsou jen hromady a hromady až ke stropu. Koupelnu nenajdete, kuchyňská linka není vidět," popisuje situaci v bytě vedoucí pečovatelské služby v Úpici Eva Kuželková.

Klienti domu vnímají svého souseda jako podivína a někteří se netají obavami. „Mám strach z toho, kdyby se něco stalo. Třeba z požáru. No a navíc to nevypadá hezky, kdybychom takovej binec dělali všichni, jak by to tady vypadalo?“ ptá se seniorka Lída Špetlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problém s nájemníkem jednoho z bytů Pečovatelského domu v Úpici upozornil reportér ČRo Václav Plecháček

Sousedé si na chování stěžovali jako vedení domu, tak vedení města,“ „Obyvatelky mě bombardují, ať s tím něco uděláme, naposledy to bylo včera. Nikoho neohrožuje, i když má ten byt zarovnaný. Řešíme to se soudem, právníky, hygienou i hasiči, ale zatím jsme v patové situaci, vysvětluje vedoucí sociálně-právního odboru Jindra Pavlišová.

Muže přitom úředníci znají dlouho, před několika lety mu dokonce pomáhali se stěhováním. Část věcí tehdy skončila v několika velkoobjemových kontejnerech Technických služeb města. „Stěhovali jsme to čtyři dny a věcmi, které byl ochoten vyhodit, jsme zaplnili sedm kontejnerů,“ vzpomíná úřednice.

Obohacuje se, vysvětluje psycholog

„Byly tam ledničky, klimatizace a další podobné předměty. Když se přestěhoval, tak měl ten současný byt volný. Teď je zase úplně plný a i kdybychom mu to vystěhovali, tak on to znovu do měsíce zaplní. Bude šťastný, že může nosit nové věci," myslí si Jindra Pavlišová.

„Tito lidé si svět okolo nás určitým způsobem materializují a hodnoty, které my vyhazujeme, tak oni schraňují. Myslí si, že jsou ty věci z nějakého důvodu důležité a často, se cítí obohaceně v tom smyslu, kolik toho mají," vysvětluje psycholog Jan Lašek.

Podle odhadu psychologa může být podobných lidí jen v Hradci Králové až sto. Porucha se projevuje především u starších lidí, častěji u žen.

Václav Plecháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme