Antikoncepce je byznys se zdravím žen, tvrdí Hnutí pro život. Lékař oponuje: Benefity převyšují rizika

12. květen 2015

Dříve se místo ní používal třeba vymačkaný citrón, hovězí žluč nebo krokodýlí trus. Před 55 lety způsobil objev antikoncepční pilulky sexuální revoluci.

První evropskou zemí, kde mohly ženy získat na lékařský předpis hormonální preparát zastavující ovulaci, bylo západní Německo.

V tuzemsku žijeme s antikoncepcí půl století.

Přínos antikoncepce je nesporný: ubylo nechtěných těhotenství a snížil se počet potratů. Odborníci dále vyzdvihují zmírnění bolestivé menstruace a premenstruačního syndromu a rakoviny reprodukčních orgánů.

Varování před nepříznivými vedlejšími účinky ale zcela nevymizela.

„Antikoncepce jak víme i z toho malého procenta jejího selhání, může způsobit to, že přes veškerou hormonální snahu se početí dítěte zabránit nepodaří. Je to o debatě, od kdy podle nás či odborníků začíná lidský život, nebo jak vnímáme počátek lidského života,“ namítá viceprezidentka Hnutí pro život Zdeňka Rybová.

Nesouhlasí s ní místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák:

„Kontracepce nefinguje jako abortivum, neničí ženě plodnost, ba naopak v některých případech ji může spíše zachránit. Kombinovaná hormonální antikoncepce nezpůsobuje potrat – zabraňuje tomu, aby žena otěhotněla tím, že se netvoří vajíčka ve vaječnících.“

A jak oba respondenti hodnotí 55 let antikoncepce?

„Co se mi nelíbí za těch 55 let na hormonální antikoncepci, je to, že se dostala do popředí reklamních tahů farmaceutických firem, je to velký byznys a jako takový má svá úskalí jako každý jiný. Co je velmi nebezpečným prvkem, je to, že je to byznys se zdravím žen,“ myslí si Zdeňka Rybová.

Doktor Dvořák tvrdí, že její tvrzení není podložené lékařskými studiemi.

„Vyzkoušenější preparát na trhu než hormonální kontracepce patrně není, berou ji desítky miliónů žen 55 let. Jsem rozhodně přesvědčen, že benefity kontracepce řádově převažují nad možnými riziky,“ říká místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti.


autoři: mvo , rkr
Spustit audio