Petr Mach: Každý ví, že pomazánkové máslo není máslo! V Bruselu podceňují inteligenci lidí

Název pomazánkové máslo se v Česku neobnoví. Soudní dvůr EU zamítl žalobu České republiky a potvrdil rozsudek Evropské komise, podle které tento výrobek není možné nazývat máslem, protože neobsahuje dostatečného množství mléčného tuku. Co na takové rozhodnutí říká europoslanec a předseda strany Svobodných občanů Petr Mach?

„Spotřebitel, který je zvyklý na pomazánkové máslo, tak hledá v obchodě pomazánkové máslo, ten který hledá máslo, tak hledá máslo. Nechápu, proč nám to EU zakazuje,“ říká.

Připomíná také, že ve Velké Británii se prodává arašídové máslo, které také není máslo. „Naši občané si pomazánkové máslo nepletou s máslem. Stejně tak víte, že si můžete koupit pleťové mléko, které také není mléko. Přídavné jméno nám definuje produkt. Oni podceňují inteligenci lidí,“ upozorňuje.


Ekonomika roste, pokud je svobodná, ale pokud je méně svobodná a podléhá nařízením, tak roste pomaleji nebo neroste vůbec

Česká republika tento spor podle něj prohrála v momentě, kdy dala Evropské komisi pravomoc určovat, jak se smí co jmenovat. „Jedna z největších chyb se stala, když jsme v roce 2004 vstoupili do EU místo toho, abychom pokračovali v režimu volného obchodu bez dotací a nařízení,“ míní.

Čtěte také

Dotace EU českou ekonomiku podle něj jenom ničí – peníze se rozdělují na základě všelijakých projektů, kritérií a úřednických rozhodnutí. „Peníze nejsou zadarmo, vláda a obce musí takzvaně spolufinancovat, takže se zadlužují,“ říká s tím, že právě kvůli takovému zadlužování se dostalo například Řecko do dluhové pasti.


Pomazánkové máslo se vyrábí ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím a dalšími složkami. Obsahuje nejméně 31 % mléčného tuku a 42 % sušiny. Běžné máslo musí mít podle evropského nařízení 80 až 90 % mléčného tuku.

Zůstane Velká Británie v EU? Pomůže uprchlíkům směřujícím do Evropské unie stanovení kvót pro jednotlivé země? A jaký smysl má mikrostát Liberland? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio