Rakovina postihuje i mladé muže. Většina z nich nikdy nevyzkoušela ani samovyšetření

13. květen 2015

Nikdo z nás nemá patent na zdraví. A tak, pokud si koupíte žlutou kytičku měsíčku lékařského, přečtěte si také přiložený leták. Letos se z něj dozvíte o nádorových onemocněních reprodukčních orgánů a prevenci.

Za příklad nešel mladík, o kterém se moderátorka Lucie Výborná zmínila hned v úvodu rozhovoru s předsedkyní pražské sekce Ligy proti rakovině Michaelou Fridrichovou. Sice si koupil tradiční žlutou kytičku, informační leták však odhodil do koše.

„Onemocnění se může týkat i jeho,“ varuje Michaela Fridrichová a v té souvislosti například zmiňuje zákeřnou rakovinu varlat.

V souvislosti se zmíněným letákem se Liga proti rakovině ptala 300 mužů, co vědí o nádorových onemocněních. Ukázalo se, že celých 11 % dotázaných o rakovině varlat nikdy neslyšelo a 70 % neprovádí samovyšetření. Přitom rakovina varlat se podle Michaely Fridrichové týká hlavně mladých mužů a chlapců. „O to je závažnější,“ vysvětluje.

Nádorových onemocnění přibývá, napsal během vysílání jeden z posluchačů Radiožurnálu svou obavu moderátorce Lucii Výborné. „Populace na celém světě stárne a počet nádorových onemocnění se zvyšuje s věkem. Navíc se zhoršuje životní prostředí, máme těžké kovy ve vodě a v půdě. Znečišťujeme si vše, co můžeme, ale nemáme náhradní planetu,“ reaguje Michaela Fridrichová.

Čtěte také

Nejdůležitější je prevence. Na co máte nárok?

Nepodceňujte tedy preventivní vyšetření. Od 45 let věku má každá žena právo na vyšetření na mamografu, a to vždy jednou za dva roky. „V případě podezření lze i u mladší ženy udělat ultrazvuk a diagnostiku,“ připomíná Michaela Fridrichová.

Liga proti rakovině - stánek Radiožurnálu na náměstí Republiky v Praze

Pokud je vám více než 50 let, máte nárok na vyšetření stolice na skryté krvácení, které odhalí až 97 % pozitivních nálezů. Každá žena by navíc měla chodit pravidelně na gynekologické prohlídky.

Během 25letého fungování vybrala Liga proti rakovině i prodejem žlutých kytiček více než 255 milionů korun. Tyto peníze pak rozdělila mezi programy nádorové prevence, na zlepšení kvality života nemocných a podporu výzkumu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio