Ministři české a slovenské vlády se sešli ve Valticích, jednají zejména o dopravě a obraně

V jihomoravských Valticích se společně sešli ministři české a slovenské vlády. Kabinety Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Roberta Fica (Směr) jednají zejména o dvou nejdůležitějších tématech – dopravě a obraně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Bohuslav Sobotka ve Valticích

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Bohuslav Sobotka ve Valticích | Zdroj: ČTK

Železnice mezi Moravou a Slovenskem by se měla v budoucnu zrychlit až na 200 kilometrů v hodině. Česká silniční síť by se měla napojit na Slovenskou D3.

„Kvalitní a efektivní dopravní spojení našich zemí je významné především pro ekonomickou spolupráci, podporu podnikání a investic nejen v příhraničních oblastech. Naší prioritou v oblasti silniční dopravy je dostavba rychlostních silnic R49 a R6, významná pro propojení české a slovenské dálnice D1,“ doplnil Bohuslav Sobotka.

Rozšíří se i spolupráce v obraně. Pokud se Slovensko rozhodne pořídit nadzvukové stíhačky Gripen, nabídne česká vláda například společný výcvik pilotů. To by byla úspora pro obě země.

Po příjezdu poděkoval slovenský premiér Robert Fico české vládě za pomoc při převozu Slováků po zemětřesení v Nepálu.

„Chtěl bych velmi ocenit vstřícnost a pomoc české vlády v situaci, ve které se ocitli slovenští občané během zemětřesení v Nepálu. Jejich evakuace českým speciálem je důkazem velmi účinné hodnotné spolupráce, která se rozvíjí na základě mimořádně nadstandardních vztahů mezi Slovenskou republikou a Českou republikou,“ podotkl Fico.

Oba předsedové vlády už plánují na rok 2018 oslavy stého výročí vzniku Československa.

Víc policistů než lidí v civilu

Jihomoravský zámek od rána střežily desítky policistů. Řidičům vysvětlovali, kudy můžou jet a kde zaparkovat. Jinak klidné Valtice se tak musely vyrovnat s náporem politiků i novinářů.

Místní většinou věděli, že přijedou jak čeští, tak slovenští ministři a k dopravním omezením byli tolerantní. „Určitě to pomůže našim podnikatelům, co se týče jídla a tak. Určitě kvůli bezpečnosti je tady daleko víc lidí, uzavíralo se náměstí,“ říká jedna z obyvatelek.

Slovenského premiéra Roberta Fica přivítali lidé z Valtic tradičně - v krojích a solí i chlebem. Na akci se akreditovalo asi šedesát novinářů - jak českých, tak slovenských.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme