Fico podpořil možnost v budoucnosti postavit obří kanál Dunaj-Odra-Labe

Projekt vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe je podle slovenského premiéra možné realizovat. Robert Fico to řekl po setkání české a slovenské vlády v jihomoravských Valticích. Kanál, který by mohl přijít na stamiliardy korun, dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman. Podle Roberta Fica by to byla rychlá dopravní cesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští a slovenští ministři jednají ve Valticích o dopravě a obraně

Čeští a slovenští ministři jednají ve Valticích o dopravě a obraně | Foto: Lenka Jansová | Zdroj: Český rozhlas

„Zdá se, že tento obrovský projekt je velmi důležitý, ale hlavně je zrealizovatelný. I proto musíme nechat vytvořit v co nejkratším čase studii realizovatelnosti tohoto vodního připojení. V rámci tohoto velkého projektu se také velmi intenzivně mluví o propojení řek Váh a Moravy,“ řekl Fico.

Projekt podporuje i prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že české ministerstvo dopravy musí nejdřív udělat studii, jestli by se stavba vyplatila:

„Teprve až tato studie proveditelnosti bude zpracována, bude možné hovořit o tom, jestli je projekt efektivní a jestli na něm budoucí české vlády budou pracovat. Na základě této studie proveditelnosti také budou probíhat konkrétnější konzultace s okolními zeměmi – klíčová je komunikace s Polskem, Slovenskem a Rakouskem.“

Společná ochrana vzdušného prostoru

Česká a slovenská vláda se dále dohodly na společné ochraně vzdušného prostoru. V budoucnosti by se mohly do projektu zapojit i další sousední země.

Vzájemnou spolupráci při vzdušné ochraně obě armády připravují už několik měsíců. Spolupráce by se měla týkat ochrany vzdušného prostoru před hrozbami i nevojenské povahy, píše se v podepsaném dokumentu.

Zleva slovenský premiér Robert Fico a český premiér Bohuslav Sobotka při společném zasedání české a slovenské vlády na zámku ve Valticích | Foto: ČTK

Česko-slovenskou spolupráci při ochraně vzdušného prostoru by měla zintenzivnit také plánovaná výměna slovenských stíhaček.

Dosluhující stroje ruské výbavy MIG-29 by podle předpokladů měly nahradit stíhačky Jas-39 Gripen, které využívá i české stíhací letectvo. Obě země by pak mohly vzájemně školit piloty nebo koordinovat logistickou podporu, což by mělo přinést úspory.

Společné zasedání české a slovenské vlády je třetí v pořadí. Tradice začala v roce 2012, kdy se poprvé sešel kabinet Roberta Fica a Petra Nečase. Loni se sešla Sobotkova a Ficova vláda ve slovenské Skalici.

Na dnešní schůzce se podle Fica mluvilo i třeba o plánovaném českém nákupu transportních letadel. Náčelníci generálních štábů dostali dále za úkol, aby připravili koncepční materiál praktické spolupráce pozemních sil obou zemí. Obsahovat by měl návrhy konkrétních projektů.

Vlády také podle podepsaného dokumentu "potvrdily připravenost prohlubovat spolupráci v oblasti vojenských akvizic a podporovat spolupráci mezi českým a slovenským obranným průmyslem."

Proti povinným kvótám pro uprchlíky

Obě země na společném zasedání dále odmítly zavedení povinných kvót pro uprchlíky. Sobotka s Ficem jsou pro to, aby bylo přijímání běženců dobrovolné a rozhodovaly o něm jednotlivé země.

„Jsme přesvědčeni o tom, že jednotlivé národní vlády ví nejlépe, co mohou učinit v rámci společné solidarity a jakou reálnou nabídku mohou poskytnout. To nemohou žádné kvóty nahradit,“ uvedl Sobotka.

Kvóty chce prosadit Evropská unie. Každá země osmadvacítky by tak podle určitého kvótového klíče musela přijmout žadatele o azyl.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme