Obchvat Prostějova brzdí výkupy pozemků, kraj připravuje podklady pro vyvlastnění

12. květen 2015

Stavbu severního obchavtu Prostějova blokují vlastníci pozemků, po kterých by stavba za 400 milionů měla vést. Olomoucký kraj chce proto půdu vyvlastnit. Nyní usiluje o stavební povolení a připravuje podklady právě pro zábor pozemků.

„Určitě v Prostějově čekáme všichni na to, aby ten severní obchvat vznikl, protože tak, jak jsme udělali jižní a severní spojku, tak centru města se značně dopravně ulevilo. Víme také, že v Prostějově máme celkem velkou prašnost, jednu z největších v republice, takže i tento severní obchvat by napomohl ke zlepšení životního prostředí v Prostějově,“ uvádí náměstek primátora Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Stavba obchvatu se v krajských plánech objevuje už od roku 1997. Od února má kraj územní rozhodnutí a chystá stavební povolení.

„Stavba je pro nás opravdu naprosto zásadní a velmi důležitá. Máme ji zařazenu v takzvaném integrovaném území v investičních akcích ITI olomoucké aglomerace. Ta stavba, i co se týká předpokládané ceny, která je zhruba 400 milionů korun, je úctyhodná,“ uvádí náměstek hejtmana Alois Mačák z ČSSD. Přestože jde podle něj jen o zhruba tři kilometry dlouhou stavbu, v cestě jí stojí sto třicet majitelů pozemků. Kraj se zatím dohodl se dvěma desítkami z nich. U zbytku připravuje podklady pro vyvlastnění.

„Musím zdůraznit, že to je složitý a časově velmi náročný proces. Většina vlastníků buď požaduje vykoupení celého toho pozemku, byť ho nepotřebujeme nebo to chtějí za podstatně vyšší cenu. My máme stanovenu cenu soudním znalcem za 400 korun za metr čtvereční,“ vysvětluje Mačák s tím, že dohady můžou trvat ještě roky.

autor: tas
Spustit audio