Libor Dvořák: Podle Zemana je Rusko demokratické. Slíbil mu zrušení sankcí

12. květen 2015

Zajímavou součástí spanilé jízdy českého prezidenta Miloše Zemana do Moskvy byl i velký rozhovor, který poskytl respektovanému moskevskému listu Kommersant, který dobře znají zejména čeští novináři, zabývající se Ruskem.

„Nikdy jsem neřekl, že půjdu na přehlídku, řekl jsem jen tolik, že do Moskvy přijedu,“ poskytl Zeman přímou odpověď na přímou otázku a pokračoval poněkud drsným prohlášením, že se do Moskvy nepřijel klanět živým, ale mrtvým.

V úvodní pasáži celého rozhovoru se pak Miloš Zeman s oběma ruskými novináři utkal v dohadech o to, zda premiér Sobotka a české obyvatelstvo jeho cestu na východ spíše podporovali nebo spíše nepodporovali.

Pánové Eggert a Kuzičov citovali české průzkumy veřejného mínění, na což jim český prezident odpověděl, že nemají správné informace, a poté dodal:

„Premiér Sobotka tuto mou cestu veřejně podpořil, to za prvé, a za druhé – pokud to nevíte, pak se ničím nelišíte od špatných českých novinářů.“

Čtěte také

Inu, nic, nač bychom z domova nebyli zvyklí…

Podstatnější jsou Zemanovy výroky o sankcích a o místě současného Ruska ve světovém společenství. Pokud jde o sankce, Zeman prohlásil, že sankce jsou dvou typů – ekonomické a politické.

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem

Prvně jmenované prý nemají žádný smysl, čehož názorným příkladem je Kuba. A pak jsou to podle Miloše Zemana sankce politické. Ty vůči Rusku prý mají za cíl předejít ruské okupaci východní Ukrajiny, nikoli hospodářský tlak.

V Donbasu ovšem Miloš Zeman nevidí rusko-ukrajinskou válku, ale tamní domácí válku občanskou. A současné kroky ruských politiků údajně svědčí o tom, že se k žádnému vpádu do sousední země nechystají.

A tak ještě pár dalších myšlenek: do 20 let by se Rusko třeba mohlo stát členem EU. Rusko prý už je v zásadě demokratickou zemí, protože tu funguje institut svobodných voleb a systém více politických stran.

Následující výrok pak citujme doslova: „Vždycky říkám – Srovnejte Stalina s Brežněvem. Brežněv byl člověk odporný, ale ve srovnání se Stalinem to byl pokrok. Nu a když srovnáte Putina s Brežněvem, zase se dostáváme o krok dál.“

Čtěte také

A ještě jedna věc: ruský vliv v ukrajinském konfliktu Zeman zaznamenává, ale srovnává to třeba s občanskou válkou ve Španělsku 30. let.

Zemanovy výroky v Moskvě zejména v tomto rozhovoru přiměly exministra zahraničí Schwarzenberga napsat premiérovi Sobotkovi a požádat ho o rozhovor.

Schwarzenbergovi jde o to, že zahraniční politika, na jejíž jistě tenký led se Miloš Zeman v Moskvě znovu tak odvážně pustil, není v kompetenci hlavy státu, ale vlády. Konstatování jistě správné, ale v tomto případě marné.

autor: ldo
Spustit audio