Den proti rakovině se letos zaměřuje na nádory varlat a děložního čípku

Ulice českých měst dnes opět zaplavili dobrovolníci ve žlutých tričkách. Zájemcům nabízejí koupi žlutého kvítku měsíčku - tradičního znaku celonárodní sbírky na boj s onkologickými nemocemi. Přispět můžou lidé třeba i jen symbolickou částkou 20 korun. Celorepublikovou akci už podevatenácté pořádá Liga proti rakovině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liga proti rakovině, den proti rakovině, kytička

Liga proti rakovině, den proti rakovině, kytička | Foto: Filip Jandourek

Hlavním tématem letošního ročníku jsou nádory reprodukčních orgánů, tedy především varlat u mužů a děložního čípku u žen, na který každoročně zemře několik stovek pacientek.

„Rakovina děložního čípku patří mezi onemocnění, která mají možná vůbec největší možnost prevence, a to jak primární, která cílí na původce tohoto onemocnění, protože zde původce dobře známe, a zároveň známe stadia tohoto onemocnění, která označujeme jako předrakovinová a která umíme dobře léčit,“ popisuje Jiří Sláma z Gynekologicko porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po celém Česku dnes budete moci potkat dobrovolníky se žlutými kytičkami. Jejich koupí podpoříte boj proti rakovině. Tradiční akce slaví letos už 19. ročník

Liga proti rakovině působí v České republice už 25 let. Tradiční symbol sbírky - žlutý květ měsíčku - vybrali organizátoři víceméně náhodou. Inspiroval je narcisový den, podobná sbírková akce z Velké Británie. Letos připravili do prodeje 900 tisíc kvítků.

„V posledních letech vždycky vybíráme okolo 14 milionů. Doufáme, že letos bude vybráno více peněz,“ dodává jedna z organizátorek Jitka Bajgarová.

Výtěžek sbírky podpoří onkologická pracoviště, pacienty a uspořádají se díky němu různé osvětové akce. Nejdůležitější zásady v boji proti rakovině by ale měl dodržovat každý sám. Lékaři doporučují zejména nekouřit, sportovat a zdravě jíst.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme