Mou vlast v podání Němců odměnili diváci dlouhými ovacemi vstoje

Ovace vstoje a bezmála desetiminutový potlesk. Tak vypadalo úterní zahájení 70. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Ve Smetanově síni Obecního domu zněla tradičně Má vlast, poprvé v historii festivalu ovšem v podání německého orchestru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smetanova Má vlast v podání symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka

Smetanova Má vlast v podání symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka | Zdroj: ČTK

Skladba byla suverénní, technicky přesná a zároveň smyslově procítěná.

Vystoupení severoněmeckého rozhlasového orchestru na zahájení festivalu od počátku provázela velká očekávání. Podle hudebního publicisty Jindřicha Bálka je orchestr naplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze začal jubilejní 70. ročník Pražského jara. Ve Smetanově síni Obecního domu festival zahájil orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku

„Bylo nápadné, že tam bylo poměrně dost kontrastů, zejména ve Vyšehradu, dost překvapivé pauzy například v Táboru. Myslím, že zvuk byl pro leckoho překvapivý a že to je zase další způsob, jak se dá Má vlast interpretovat,“ popsal.

Pod vedením šéfdirigenta Thomase Hengelbrocka podával orchestr temperamentní výkon. Od Vyšehradu a slavné Vltavy až po monumentální závěr Blaníku.

Za vášnivost i precizní provedení sklidil více než desetiminutový potlesk. Dirigent Hengelbrock se několikrát vracel na pódium a publikum ho nakonec odměnilo ovacemi vstoje.

Zahajovací koncert hudebního festivalu Pražské jaro v Obecním domě | Foto: ČTK

Řada lidí po koncertě neskrývala nadšení a dojetí. „Zdálo se mi, že orchestr byl výborně sehraný, a zanechalo to ve mně úžasný dojem,“ svěřil se jeden z návštěvníků.

Zahajovací koncert provázela slavnostní atmosféra. Festival jím totiž uctil 70. výročí od konce druhé světové války.

Simona Bartošová, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme