Festival v Cannes ukáže filmy i krásné ženy. Tváří je Ingrid Bergmanová

Dnes večer v jihofrancouzském Cannes slavnostně zahájí 68. ročník filmového festivalu. Se snímkem Hlavu vzhůru se představí Emmanuelle Bercotová a ve filmu o mladém delikventovi dostala hlavní roli Catherine Deneuveová. Ženy hrají letos v Cannes prim - tváří festivalu je totiž Ingrid Bergmanová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tváří festivalu v Cannes je letos švédská herečka Ingrid Bergmanová

Tváří festivalu v Cannes je letos švédská herečka Ingrid Bergmanová | Zdroj: Reuters

Slavná švédská herečka, která je tváří oficiálního plakátu, předznamenává letošní ročník - bude ve znamení krásných žen.

V Cannes je totiž už i Marion Cottillardová a návštěvníci festivalu se dnes večer budou těšit hlavně na Catherine Deneuveovou, která je mezi Francouzi stále populární.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jihofrancouzském Cannes se už těší na filmové hvězdy, dnes večer se poprvé představí na červeném koberci. Natáčel zpravodaj Jan Šmíd

„Je snad nejlepší francouzskou herečkou 20. století, hrála už ve filmech Truffauta a Demyho. Ještě dnes inspiruje spoustu hereček, ve svých 70 letech má na plátně stále co nabídnout. Ze svého talentu vůbec nic neztratila,“ říká mladý Pařížan.

„Viděla jsem ukázky z filmu, který se promítá na úvod festivalu, a jsem nadšená z toho, že tato herečka nežije z minulosti, ale že točí i v dnešní době a pořád dobře vypadá. To je opravdu překvapující,“ dodává studentka z Nice.

O Zlatou palmu soutěží na letošním festivalu 17 snímků především italské, francouzské a asijské kinematografie. Žádný film není vyloženým favoritem, ale hodně se čeká od italského režisérského trojlístku Moretti, Sorrentino, Garrone.

Woody Allen představí svou novinku Irrational Man mimo soutěž a s velkým zájmem se očekává i film o životě Gerarda Depardieua.

Problém se 'selfíčky'

Největší starostí ředitele festivalu Thierryho Fremauxeje je, aby se začalo včas. Obává se totiž pověstných selfie na červeném koberci. Návštěvníci festivalu to považují za trochu dětinské.

„Je to směšné. Divný zvyk. Působí to potíže kvůli protokolu. Na červeném koberci by asi nikdo neměl zdržovat.“

„Co se takzvaných selfíček týče, mám pocit, že si každý může dělat, co chce, pokud nezdržuje, ale připadá mi to komické - jsou tam zástupy fotografů a hvězdy se fotí raději samy,“ domnívají se.

Českou kinematografii, která nemá v nejvýznamnějších kategoriích zastoupení, budou na festivalu reprezentovat studenti FAMU, kteří se s krátkým filmem Retriever představí v sekci Cinefondation.

O Zlatou palmu soutěží v Cannes 17 snímků | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme