EK chce, aby Česko a další země povinně přijaly část uprchlíků. Praha to odmítá

Česko by mělo podle Evropské komise povinně přijmout část uprchlíků ze Středomoří. Komise má dnes oznámit, že do konce května pro všechny země Evropské unie navrhne zavedení povinných kvót na přijímání běženců. Český rozhlas má tento dokument komise k dispozici. Návrh ale začne platit jen tehdy, když ho členské státy unie schválí nadpoloviční většinou hlasů. Praha je proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Středozemním moři zahynuly další desítky uprchlíků. Přeživší jsou teď v sicilské Katánii

Ve Středozemním moři zahynuly další desítky uprchlíků. Přeživší jsou teď v sicilské Katánii | Zdroj: Reuters

Podle Evropské komise by měly všechny země unie pomoci Itálii a dalším státům, které uprchlická vlna zasáhla nejvíce.

Konkrétní počet uprchlíků, které by měla každá země přijmout, komise teprve zveřejní. Česko návrh na povinné kvóty odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko by mělo podle Evropské komise povinně přijmout část uprchlíků ze Středomoří, informuje zpravodaj ČRo Ondřej Houska .

Nemělo by se jednat o tzv. ekonomické běžence, které lákají sociální dávky, ale o lidi prchající před vážnými válečnými konflikty.

„Domnívám se, že to musí být věcí dobrovolného rozhodnutí jednotlivých států,“ řekl už před časem premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Česká republika pro zřejmě drtivou většinu, ne-li prakticky všechny tyto uprchlíky nikdy nebyla a nebude cílovou zemí,“ uvedl český velvyslanec při unii Martin Povejšil.

„Přivést je do Česka nebo do jiných členských států Evropské unie, které nejsou cílovými zeměmi pro uprchlíky, je řešení jenom dočasné a v zásadě nikam nevedoucí,“ dodal Povejšil.

Podle Česka i některých dalších zemí nemůže návrh fungovat, a to už kvůli Schengenu bez hraničních kontrol. Praha se domnívá, že uprchlíci se by chtěli z republiky stejně dostat do jiných členských zemí unie.

Mapka podílu cizinců v jednotlivých státech dle statistik OECD. Mapka je obarvená podle stavu v roce 2011, po kliknutí se ukáží statistiky po letech (dle dostupnosti někde až k roce 85).

Ondřej Houska, mkp, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme