Dolní Morava staví Stezku v oblacích. Je bezbariérová a připomíná let motýla

13. květen 2015

Na Dolní Moravě na Orlickoústecku vzniká netypická stavba - Stezka v oblacích. Svým tvarem bude prý připomínat let nočního motýla. Nepravidelné cesty z modřínového dřeva zavedou turisty až do výšky 50 metrů.

Právě výhledy do okolí Králického Sněžníku a zvláštní provedení této atrakce by měly přilákat nové turisty.

Na hřebeni Skalka asi padesát metrů od horní stanice lanovky pomalu roste unikátní stavba. „Momentálně jsou hotové kotvy, respektive mikropiloty. Bude se tento týden začínat betonáž vrchní části patek,“ říká Jiří Bouška.

V srpnu bude hotovo

„Tady návštěvníci půjdou po hřebeni. Jsme v nadmořské výšce 1116 metrů nad mořem. Zajímavost toho je, že tyto základy jsou 6,5 metru hluboké a jsou přímo ve skalním podloží,“ říká obchodní ředitel společnosti Sněžník, která stezku buduje, Martin Palán.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě

Do poloviny srpna by tady měla vyrůst stezka celé ze dřeva. Jak by měla vypadat, vysvětluje Palán: „Bude unikátní v tom, že neexistuje žádná podobná stavba tohoto rozsahu a hlavně s použitím dřeva a ocelových prvků. Svým charakterem má připomínat takový chaotický let nočního motýla. Nebude se jednat o žádnou pravidelnou záležitost.“


Stezka v oblacích
- vzniká v nadmořské výšce 1116 m n. m., výška stavby bude 55 m
- na vrchol bude možné pohodlně vyjet s kočárkem i invalidním vozíkem
- stavba nabídne odpočinkovou síť, tunel na lávce nebo průhledný tobogán

„Nebude to jenom rozhledna. My to nazýváme stezkou, protože to bude procházka, kde se návštěvníci dostanou až do výšky 55 metrů,“ doplnil Palán.

Obdobná stezka, kterou nazvali Korunami stromů, funguje u přehrady Lipno. Stala se vyhledávanou turistickou atrakcí. Jak to bude zde?

„Věříme, že zájem u návštěvníků vyvolá tím charakterem té stavby, tou výjimečností a hlavně tím místem. Nachází se opravdu na exponovaném místě na skalním hřebeni, odkud jsou neuvěřitelné výhledy do hlubokých údolí,“ dodal k projektu Palán.

Stezka v oblacích by měla být kompletně hotová už v polovině srpna.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio