Zisky telekomunikační firmy O2 stoupaly v letošním prvním pololetí až dvojnásobně

Největší tuzemská telekomunikační firma O2 v letošním 1. čtvrtletí meziročně zdvojnásobila čistý zisk. Celkem dosáhl jedné miliardy a 200 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Takový růst zisku překvapil i analytiky. Zákazníci firmy více telefonují, rostou datové výnosy a přispěly i dobré výsledky dceřiné společnosti O2 na Slovensku.

Kromě toho společnost šetří, snaží se snižovat náklady a být více efektivní. A to se jí zjevně daří.

„Zejména jsme začali zjednodušovat způsob, jakým firmu řídíme. A zároveň jsme úspěšně předjednali komerční podmínky s našimi klíčovými dodavateli,“ potvrdil finanční ředitel O2 Tomáš Kouřil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší tuzemské telekomunikační firmě 02 se nebývale daří. Nejnovější výsledky hospodaření společnosti okomentoval analytik J&T Banky Milan Vaníček

Celkový počet mobilních zákazníků O2 se meziročně snížil o jedno procento na 5 milionů 13 tisíc. Množství tarifních klientů naopak o jedno procento stouplo na 3 miliony 270 tisíc.

Celkový mobilní hlasový provoz generovaný zákazníky O2 se zásluhou neomezených tarifů zvýšil o dvě procenta na 2 miliardy a 876 milionů minut.

„Posun na tržbách, to znamená jejich stabilizace, by mohl přetrvat i do budoucnosti. Nicméně úroveň nákladů zřejmě nebude ve všech kvartálech tak nízká, protože společnost bude muset rozjet nějaké marketingové akce, aby podpořila tržby,“ předpovídá další vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nástup virtuálních operátorů

Hlavními konkurenty O2 jsou Vodafone a T-Mobile. Stále větší podíl na trhu si ale ukusují virtuální operátoři, kterých je více než 70.

Například podle posledních odhadů Tarifonu, který srovnává služby operátorů v Česku, je podíl všech virtuálních operátorů na trhu podle počtu aktivních SIM karet kolem 11 procent.

Ale ve třech čtvrtinách z nich mají majetkovou účast právě velké firmy. Tedy O2, T-Mobile nebo Vodafone. Měřeno výnosy představují nezávislí virtuální operátoři nepatrnou část trhu.

Provozní výnosy a konsolidovaný čistý zisk největší tuzemské telekomunikační firmy O2 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme