Stovky knih měsíčně rozvezou náchodským seniorům až domů tamní knihovnice

Zaměstnanci Městské knihovny v Náchodě vyjíždějí každý měsíc za seniory, kteří nemohou do knihovny přijít, do jejich domovů. Irena Macurová a Blanka Nešetřilová vozí asi 30 lidem stovky knížek, odvážejí ty přečtené a zároveň jsou tak trochu společnicemi, i když jen na několik minut. Pro osamělé staré lidi jsou často jedinou návštěvou, která se u nich zastaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

knihovna, knihy, knížky

knihovna, knihy, knížky | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

„Já jsem spokojená jako želva. Nosí pěkné knihy, opravdu,“ pochvaluje si tuto službu Zdeňka Chmelařová, která si právě přebírá nové knížky.

Za měsíc jich podle svých slov přečte jedenáct nebo dvanáct a žádného oblíbeného autora či žánr nemá. „Já čtu všechno.“

Zatímco knihovnice vyřizují agendu a počítají vrácené knížky, vzpomněla si paní Chmelařová na jednu ze svého mládí a chtěla by si ji znovu přečíst. Najít ji ve 143 tisících titulech knihovny ale nebude jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osamoceným seniorům, kteří si nemohou přijít do náchodské knihovny půjčit knížky, je rozvážejí knihovnice. Reportáž Kristýny Štanderové

"Já bych vás o něco ještě poprosila. Tenkrát jsem četla knížku, ale když já nevím, jak se jmenovala. O Babylonu tam bylo, i naše Libuše se tam jenom tak trošku prolítla. On to byl král, že jo.“

Knihovnice slibují, že se pokusí knížku najít. S další prosbou už ale pomoct ani poradit neumějí. Paní Chmelařová se na ně obrací s ryze technickým problémem.

"Neumíte žádná s televizí, abyste se mi na to podívaly? Všechno se mi zakódovalo. Jde mi akorát Šlágr, jednička a dvojka,“ svěřuje se seniorka.

„To vypadá, že nemáte zaplaceno. Nemáte třeba společnou anténu?“

Z bytu paní Chmelařové odcházíme s pocitem, že bychom se měly zdržet, protože si potřebuje popovídat. Stejné to bylo i u dalších seniorů - klientů knihovny.

Jak knihovnice potvrzují, fungují tak trošku i jako poradkyně, společnice a pomocnice. „Někdy se nám lidi s něčím i svěří a byli by rádi, kdybychom přišly na návštěvu i jinak. Ale člověk nemá čas."

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme