Karel Nešpor o alkoholu u mladistvých: Prevence se musí chopit rodiče, stát selhává!

Počet patnáctiletých, kteří mají zkušenosti s alkoholem, se u nás stále zvyšuje. Upozorňuje na to zpráva OECD, podle níž v roce 2012 zkusilo v Česku alkohol 94 procent mladistvých. Vysvětlení je podle primáře mužského oddělení závislosti psychiatrické léčebny v Bohnicích Karla Nešpora jednoduché. „Máme slabé zákony, které se navíc nedodržují,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

V historii pití alkoholu v českých zemích má význam ekonomika – za první republiky byl nejlevnější líh, proto byl nejrozšířenější kořaleční alkoholismus. Během socialismu jsme se dostali do stádia pivního alkoholismu – líh byl nejlevnější v pivu. „Dnes se pomalu začíná blížit stádium krabicového alkoholismu,“ podotýká.

Dítě má relativně málo peněz a přemýšlí, zda si v hospodě koupit pivo nebo nealkoholický nápoj. „Pivo je levnější a bude ho svádět. Další stránkou jsou špatné zákony, které se nedodržují – za 30 let se v Česku ve vztahu k alkoholu prakticky nic nezměnilo,“ říká.

Podle něj je potřeba zvýšit spotřební daň, dramaticky zvýšit pokuty za prodej alkoholu nezletilým nebo odebrat živnostenské oprávnění. „Jsou to rodiče, kteří musí vzít věci do svých rukou a kteří se musí trochu snažit. V jejich zájmu je, aby jim děti byly ve stáři oporou, nikoliv přítěží,“ podotýká.

Čtěte také


Podle zprávy OECD v roce 2002 zkusilo alkohol v České republice 70 % patnáctiletých, v roce 2012 už to bylo 94 %. Ze všech zemí, které OECD sleduje, vychází nejhůře Česko. „Těm, kdo alkohol prodávají, otrnulo – z bezzubých zákonů a jejich špatného prosazování si dělají čím dál tím méně,“ vysvětluje Karel Nešpor.

Dospívající organismus je zranitelnější, účinek alkoholu silnější, a proto je alkohol u české mládeže předstupeň k drogám. „Je to vážný problém, který nikdo neřeší, všichni ho ignorují,“ podotýká s tím, že prevenci mohou provádět pouze rodiče, neboť stát selhává.

Čtěte také

Rodiče by podle něj neměli mít alkohol doma na očích, neměli by se před dětmi opíjet a trávit s nimi více času. „Měla by tam být laskavost, vlídnost, vřelost, ale také jasná pravidla,“ upozorňuje s tím, že dnešní čtyřicátníci a padesátníci by se měli snažit problém s alkoholem u mladistvých dramaticky ovlivnit už z prostého pudu sebezáchovy. „Jinak to odskáče nejenom mladá generace, ale i oni,“ dodává.

Jsme k pití alkoholu tolerantnější než jiné země? Co mohou rodiče udělat pro to, aby se jejich děti vyvarovaly závislosti na alkoholu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio