Národní parky by se mohly víc otevřít turistům. Souhlasí s tím vláda

Nejcennější příroda v Česku by se měla víc otevřít turistice. Předpokládá to novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou předložilo ministerstvo životního prostředí a dnes ji schválila vláda. Návrh zásadně mění pravidla pro všechny čtyři národní parky - v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I. zóna národního parku

I. zóna národního parku | Foto: Jan Rosenauer

Novinkou budou celoroční klidová území. Teď třeba platí zákaz vstupu na celé území první zóny kromě vyznačených cest. Nově má být park přístupný celý rok a řada úseků jen v určitém období.

„Stanovení klidových území, která ve většině případů budou menší než stávající první zóny, umožní, aby se omezení vstupu skutečně vztahovalo pouze na klidové zóny a pouze po určitou část roku, například když hnízdí chránění ptáci nebo když kvetou chráněné rostliny. A zbytek stávajících prvních zón by měl být přístupný šetrnému turismu i mimo značené stezky,“ přiblížil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila návrh novely, která upravuje pravidla pro národní parky. Debatovali o ní ministr životního prostředí Richard Brabec a předseda SONPŠ Antonín Schubert

Po přijetí novely by podle něj také mohl skončit spor o budoucnost šumavského národního parku mezi obcemi, ministerstvem životního prostředí i ekologickými aktivisty.

„Novela po více jak 20 letech diskusí pro ukončení sporů vytváří velmi dobrý základ. Dohadovala se už jako kompromis mezi mnoha zájmy, vyjednávala se její podoba mnoho měsíců se všemi subjekty včetně obcí a krajů. Takže pokud budou mít všichni dobrou vůli se dohodnout, určitě ta vůle z pohledu ministerstva životního prostředí jako předkladatele bude, aby tyto spory ukončila. Já si myslím, že to je v zájmu všech,“ podotkl ministr Brabec.

Některým obcím a krajům se ale návrh nelíbí, zejména Plzeňskému a Jihočeskému. Ty pro parky požadují samostatné zákony, zejména kvůli Šumavě, nebo zachování současného režimu. Svaz obcí Národního parku Šumava se zase obává, že se novelou sníží postavení a vliv obcí, které se nacházejí na území národních parků.

„My po zkušenostech, které máme, nevěříme příliš slovům, ale věříme skutkům, a nevěříme tomu, co je řečeno, ale věříme tomu, co je psáno. A co je psáno, tak je psáno to, že tato novela ty spory ještě prohloubí,“ upozornil předseda svazu Antonín Schubert.

Národní parky a chráněné krajinné oblasti | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme