Při náletech koalice vedené USA zahynul v Iráku druhý nejvyšší vůdce IS

Při leteckých úderech spojenců pod vedením USA zahynul na severu Iráku abú Alá Afrí, druhý nejvyšší vůdce radikálů z hnutí Islámský stát (IS). Informovalo o tom dnes irácké ministerstvo obrany. V posledních týdnech se objevily spekulace, že vůdce IS abú Bakr Bagdádí utrpěl při bojích vážná zranění a abú Alá Afrí měl údajně místo něj řídit veškeré operace islamistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

Podle irácké vlády spojenecké letouny zasáhly mešitu ve městě Tal Afar v provincii Ninive, kde se v tu chvíli nacházel právě Afrí spolu s několika dalšími vysoce postavenými veliteli radikálů. Při útoku prý zemřelo přes deset radikálů.

O druhém nejvyšším muži IS neexistuje podobně jako o Bagdádím příliš informací. Údajně původním povoláním učitel fyziky rychle vystoupal na žebříčku v radikálním hnutí, až se stal pravou rukou Bagdádího.

Americké ministerstvo zahraničí minulý týden nabídlo odměnu sedm milionů dolarů (asi 171 milionů Kč) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulém roce rozsáhlá území v Iráku i sousední Sýrii. Jejich ofenzivu se snaží zastavit místní vlády, kurdské jednotky a leteckými údery i spojenci v čele s USA.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme