Paměť národa: Dejvické oslavy přilákaly tisíce lidí, pamětníky to dojalo

13. květen 2015

Oslav Osvobození 70, které v pražských Dejvicích pořádala nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem, se podle odhadu pořadatelů zúčastnilo asi 15.000 lidí.

Program probíhal dva dny. V pátek osmého května byla otevřena audiovizuální produkce ve vlakovém vagonu na Vítězném náměstí a také venkovní výstava velkoformátových fotografií.

Odpoledne se publiku představilo asi 70 pamětníků a válečných veteránů, pro které byl připravený speciální program. Na pódiu se během obou dní vystřídalo deset kapel.

Nejvíc lidí ale přilákal páteční koncert Anety Langerové, v rámci kterého se na pódiu pokřtila i nejnovější publikace Místa paměti národa.

V pátek i v sobotu byly veřejnosti otevřené také prostory Masarykova salonku na Dejvickém nádraží a protiletecký kryt pod ním.

Čtěte také

V salonku se promítaly filmy s tematikou druhé světové války (Tobruk, Varšavské povstání) a s veřejností zde besedovalo několik historiků, např. Eduard Stehlík nebo Pavel Žáček.

Speciální program na návštěvníky čekal v protileteckém krytu, kde si při prohlídce mohli poslechnout výběr se 70 reportáží Českého rozhlasu a dozvědět se víc o projektu Hrdina.cz.

autor: Barbora Kreuzerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.