NATO nestáhne vojáky z Pobaltí. Mají sloužit jako záruka bezpečnosti

Severoatlantická aliance nestáhne posílené vojenské jednotky z Pobaltí. Armáda Spojených států letos rozmístila v Estonsku, Litvě a Lotyšsku několik desítek tanků a bojových vozidel. Část se jich po cvičení vrátila přes Polsko a Česko na základnu do Německa, část ale zůstala. Podle generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga si NATO chce ještě nějaký čas udržet větší vojenskou sílu v Pobaltí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení vojáků NATO v Dánsku

Cvičení vojáků NATO v Dánsku | Foto: NATO Press Service

Spojenecké jednotky byly ve východních členských zemích Severoatlantické aliance rozmístěné jako součást odstrašení.

Podle generálního tajemníka NATO Stoltenberga mají ukázat, že Aliance je připravená bránit všechny spojence. Jde podle něj o následné kroky kvůli ruské anexi Krymu a angažmá Moskvy v konfliktu na východě Ukrajiny.

Na schůzce ministrů zahraničí zemí NATO v turecké Antalyi Stoltenberg také upozornil, že Aliance stále trvá na suverenitě celého území Ukrajiny.

Podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho dali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i prezident Vladimir Putin na jednání v Soči najevo, že jsou ochotní plnit podmínky dohodnutého příměří.

„Vybízí k jakémusi testu, do jaké míry myslí ruská strana tato poměrně vstřícná slova vážně,“ řekl ministr Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme