Číňané kopírují i sami sebe. V provincii Če-ťiang postavili repliku Starého letního paláce

Po více než 150 letech se mohou Číňané opět podívat do Starého letního paláce. Nestojí ale v Pekingu. Replika komplexu, který v roce 1860 z velké část zničili Britové a Francouzi, byla vybudována v provincii Če-ťiang. Vedení pekingského muzea teď ovšem kvůli stavbě zvažuje žalobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika pekingského Starého letního paláce teď stojí v provincii Če-ťiang

Replika pekingského Starého letního paláce teď stojí v provincii Če-ťiang | Zdroj: Reuters

Kopii Starého letního paláce se rozhodla postavit filmová společnost Cheng-tien World Studios na ploše 400 hektarů.

Sloužit má jako turistická atrakce i filmové kulisy. Rozsáhlý areál už si mohli prohlédnout první návštěvníci, zcela otevřen pro veřejnost má být ale až příští rok.

Starý letní palác byl postaven na začátku 18. století a sloužil jako císařská zahrada a letní sídlo. Jeho součástí byla i romantická palácová rezidence inspirovaná zámkem ve Versailles. Panovníci v paláci uchovávali řadu vzácných spisů a cenností.

Záměr filmové společnosti, která si od repliky slibuje rozvoj turistického ruchu, se ale nelíbí vedení pekingského muzea. Podle instituce, která světoznámou památku spravuje, může jít o porušení práv duševního vlastnictví.

Filmaři namítají, že výstavbou kopie naopak pomohou propagaci Starého letního paláce. Do vybudování komplexu už navíc investovali v přepočtu téměř 120 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Číňané kopírují i sami sebe. V provincii Če-ťiang postavili repliku Starého letního paláce

Číňané jsou proslulí tím, že staví kopie památek. V Číně tak stojí už dvě Zakázaná města, tedy někdejší sídla císařů. Oblíbené jsou ale i repliky zahraničních pamětihodností.

K nejznámějším patří kopie rakouského Hallstattu, města zapsaného na seznam památek UNESCO, kterou Číňané postavili v provincii Kuang-tung. Domy v alpském stylu mají dřevěné střechy a nechybí ani proslulý neogotický protestantský kostel.

Čínský Hallstatt stojí také u jezera, i když umělého a padesátkrát menšího. Schází jen výhled na vysoké vrcholky hor, dostatek naopak často bývá smogu. V Číně se nacházejí také repliky londýnského Tower Bridge, pařížské Eiffelovy věže nebo Velké sfingy z egyptské Gízy.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme