Každý desátý lékař je cizinec, ministerstvo chce zabránit odlivu Čechů do zahraničí

V českých nemocnicích stále častěji vyšetřují doktoři ze zahraničí. Podle Mladé fronty Dnes je už každý desátý lékař cizinec. Nemocnice tak řeší nedostatek personálu. Mladí doktoři naopak podle lékařské komory víc odcházejí pracovat za hranice země. Táhnou je tam vyšší platy. Pacienti ale tvrdí, že jim ošetření od lékaře-cizince nevadí. Spoléhají na jejich odbornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z ordinací

Jedna z ordinací | Foto: Pavel Pavlas

„Zažil jsem cizince v nemocnici na očním oddělení, byl to jeden z hlavních lékařů. Zkušenost s ním mám dobrou. Všechna vyšetření prováděl kvalitně,“ říká muž.

„Asi by mně to nevadilo. Spíš jde o úroveň vzdělání a ne o to, jakou má člověk barvu,“ myslí si žena. „Důvěřoval bych mu, ale přeci jenom bych řešil, jestli mně diagnózu udělal dobře,“ svěřil se další muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři-cizinci se v českých ordinacích objevují čím dál častěji. Více od redaktorky Ivety Záleské

Jedním z lékařů-cizinců je třeba pražský gynekolog Samer Asad. Po studiích v Olomouci už v Česku zůstal. Říká, že má kvůli svému syrskému původu větší motivaci se prosadit. Největší problémy mu v praxi dělal český jazyk a tedy komunikace s pacienty.

„Na začátku jsem měl potíže s češtinou, teď už jsem skoro jako Čech. Snažím se dělat svoji práci profesionálně,“ vysvětluje Asad.

V drtivé většině v České republice pracují Slováci. Míří sem také Ukrajinci, lékaři z Rumunska, ale i ze Sýrie nebo Egypta.

Nemocnice hledají doktory hlavně na pozice, které jsou fyzicky náročné nebo kde častěji hrozí žaloba od pacientů. To jsou třeba gynekologové, anesteziologové nebo lékaři v některých chirurgických oborech.

„Na některých pracovištích a v některých oborech nám lékaři stále chybějí a nedaří se nám je najít. Ale na tato místa se nehlásí ani cizinci,“ popisuje ředitelka pražské Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková.

Podle ministerstva zdravotnictví přišlo jen loni do Česka zhruba 200 lékařů - jen 21 z nich pochází ze států mimo Evropskou unii. Podobné je to každý rok.

Ústečtí lékaři jako první u nás vyzkoušeli nový způsob operace zeleného zákalu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Čeští doktoři naopak míří opačným směrem – do zahraničí. Podle údajů lékařské komory si loni požádalo o výpis pro práci v cizině 560 lékařů. V Evropské unii pracovní povolení nepotřebují a členské státy české vzdělání uznávají.

Nemusí ovládat ani jazyk, mnohé kliniky jim platí jazykové kurzy. Mluvčí komory Michal Sojka říká, že odcházejí hlavně kvůli časovému přetížení a nízkým platům:

„Nástupní plat pro lékaře v německé univerzitní nemocnici je 4220 eur, u nás je to 850 eur. Není to ale jen o platech. V případě mladých lékařů je to i o vzdělávání, které u nás nefunguje.“

I proto teď ministerstvo zdravotnictví chystá změnu zákona o dalším vzdělávání lékařů. Plánuje v ní snížit počet oborů, kterých je dnes přes 90.

„Narovná to situaci do stavu, kdy nebudou někteří lékaři utíkat do ciziny za dokončením vzdělání prostě proto, že by tam atestaci získali například o dva roky rychleji,“ říká mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Návrh je v připomínkovém řízení. Ministerstvo očekává, že by změna mohla platit od ledna příštího roku.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme