Samice nosorožce bílého Nola je nemocná. Patří k posledním zvířatům svého druhu

Samice vzácného severního bílého nosorožce Nola ze zoologické zahrady v americkém San Diegu podstupuje léčbu. Trápí ji hnisavý zánět. Nola, která je jedním z pěti posledních zástupců svého druhu na světě, patří české zoo ve Dvoře Králově. Ta ji zapůjčila do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní bílý nosorožec v ZOO Dvůr Králové

Severní bílý nosorožec v ZOO Dvůr Králové | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Dirk Vorderstraße

Ošetřovatelé před týdnem zjistili u samice zduření na pravé kyčli, které se rozrůstalo.

„Minulý týden objevili na jejím pravém boku bouli. Když se zvětšovala, tak se do ní podívali, a zjistili, že je tam hnis. Ránu vyčistili a propláchli roztokem. Kousek tkáně a roztok poté poslali na vyšetření. Až budou mít výsledky, tak zřejmě rozhodnou o dalším postupu,“ vysvětluje vedoucí zahraničních projektů zoo ve Dvoře Králové Jan Stejskal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samice nosorožce bílého se léčí, trápí ji zánět. O ohroženém druhu mluvil vedoucí zahraničních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal

Nola pochází z královédvorské zoologické zahrady. V roce 1989 ji zoo zapůjčila do amerického San Diega kvůli bezpečnosti celého druhu.

„Jediná skupina severních bílých nosorožců chovaná v zajetí byla v té době v zoo ve Dvoře Králové. Byla to skupinka tří nosorožců, jeden samec a dvě samice. Když by byli chováni pouze na jednom místě, tak by se mohlo stát, že by je zdecimovala nějaká náhodná nemoc nebo nepředvídatelná událost,“ vysvětluje Stejskal.

Severní bílý nosorožec Suni | Foto: Zoo Dvůr Králové

Kromě Noly žijí na světě jen čtyři další kusy severního bílého nosorožce. Zoo ve Dvoře Králové chová samici Nabiré, která se tady narodila.

Další tři zvířata, samec Sudán, samice Nájin a její dcera Fatu, obývají keňskou rezervaci Ol Pejeta. Trojice byla do Keni převezena v prosinci 2009 ze zoo ve Dvoře Králové, které se spolu se zahraničními experty snaží druh zachránit před vyhynutím. Nola a Súdán jsou poslední dva severní bílí nosorožci pocházející z odchytu v Africe.

Podle Světového fondu na ochranu přírody žilo v roce 1960 na zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. O dvacet let později žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat. Nyní jich zbývá pět.

Nosorožec bílý severní | Foto: Ing. Hajnyš, ZOO Dvůr Králové

ČTK, Anna Jadrná, Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme