V Letech u Písku si přes dvě stě lidí připomnělo oběti romského holokaustu

Více než dvě stovky lidí si dnes v Letech u Písku připomněly oběti romského holokaustu. Organizátoři při pietní akci upozornili, že na místě tábora pro Romy stále stojí vepřín. Romové o jeho odstranění usilují od 90. let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní aktu v Letech na Písecku věnovaný romským obětem nacismu

Pietní aktu v Letech na Písecku věnovaný romským obětem nacismu | Zdroj: ČTK

„Vepříny se na místě koncentráku nestavějí. To je v civilizovaném světě nepřijatelné,“ apeloval dnes předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že pro odstranění vepřína udělá maximum.

„Všichni cítíme, že na pietním místě se nachází vepřín. Já bych byla velmi ráda, kdybych se ve vládní funkci dožila toho, aby tomu tak nebylo,“ uvedla Marksová.

Premiéři ale v posledních letech řekli, že vláda na likvidaci vepřína nemá peníze. V tomto duchu se naposledy loni vyjádřil i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé si v Letech u Písku připomněli oběti romského holokaustu. Na místě stále stojí vepřín. O problematice mluvila ombudsmanka Anna Šabatová

Podle ombudsmanky Anny Šabatové žádné politické reprezentaci od 90. let nestálo za to začít s majiteli vepřína vyjednávat.

„Majitelé do určité míry nemohou za to, že to mají postaveno zrovna na tomto místě. Oni to pravděpodobně tehdy nevěděli. Je třeba s nimi vyjednávat, domluvit nějaké přijatelné řešení pro obě dvě strany a nebát se do toho investovat peníze. Naše úcta k lidským životům a vzdání respektu k Romům za to stojí,“ poznamenala Šabatová.

Pietní aktu v Letech na Písecku věnovaný romským obětem nacismu | Foto: ČTK

Tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi.

Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.

Pietní aktu v Letech na Písecku věnovaný romským obětem nacismu | Foto: ČTK

Jan Kopřiva, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme