Češka při maratonu na čínské zdi zdolá 5164 schodů. Výtěžek věnuje Světlušce

Rok a půl vybíhala Jitka Křížová po úzkém požárním schodišti v pražském hotelu Korinthia, aby natrénovala na maraton po Velké čínské zdi. V sobotu tam hodlá zdolat 5164 velmi strmých schodů. Tmavovlasá Češka už je v Pekingu. Poběží v tričku s logem Světlušky a medaili, kterou obdrží každý úspěšný běžec, vydraží právě na podporu nevidomých a slabozrakých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JItka Křížová pro Světlušku

JItka Křížová pro Světlušku | Foto: Pavel Kachlík

„Ideální by bylo, kdybych při každém tréninku dala 5 tisíc schodů,“ prozradila před odletem do Číny Jitka Křížová svojí představu o přípravě. V 30patrové budově hotelu opakovaně vybíhala 530 schodů, aby se na maraton na podobném terénu připravila.

„Myslím, že mě tam budou čekat dvě překážky – za prvé schody nejsou tak hluboké, takže v některých místech tam to chodidlo nemusí padnout celé, a za druhé jsou různě vysoké,“ popsala 33letá běžkyně očekávané obtíže při běhu po Vellké čínské zdi.

Přehrát

00:00 / 00:00

U tréninku Jitky Křížové na maraton po Velké čínské zdi byl Ľubomír Smatana

Před maratonem proto chce na schodech natrénovat i lezení po čtyřech.

Medaili za úspěšné zvládnutí běhu plánuje vydražit a výtěžek věnovat Světlušce. S pomáháním nevidomým už má zkušenosti. Na pražském maratonu dělala vodiče nevidomému běžci.

„Pokud to dobře půjde, tak někdy pojedu se slepým běžcem, který by klidně mohl běžet na čínské zdi se mnou,“ řekla.

Jitka Křížová v Praze pořádá pro turisty prohlídka města v běhu, z ulic Pekingu má ale strach. „Pro mě to bude první zkušenost v Číně. Docela se bojím, abych se dobře orientovala.“

Maraton po Velké čínské zdi absolvuje Češka v sobotu. „5164 - tohle číslo mám v hlavě každý den, když usínám. A přísahám vám, že vám je všechny přepočítám,“ dodala se smíchem o počtu schodů, které bude muset zdolat.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme