Hokejový šampionát by mohl Česku přinést až 1,5 miliardy

Plyšový králík, maskot hokejového šampionátu, se dá koupit za 690 korun. Lístky na finálové zápasy za sedm až devět tisíc korun. Mistrovství světa v hokeji přinese české ekonomice až 1,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový fanoušek, hokej, Ostrava

Hokejový fanoušek, hokej, Ostrava | Foto: Filip Jandourek

Přestože ceny na šampionátu nejsou nejnižší, fanoušci nakupují. „Škoda že to nedávají v párech, protože koupit Bobka a nekoupit Boba je hloupé, ale co se dá dělat,“ říká jeden z nich.

Druhému nevadilo ani to, že šála oblíbeného klubu stála takřka 900 korun: „Je to tady dražší, ale když už jsme na mistrovství, je dobré si něco odvézt, abychom měli nějakou památku.“

A fandové utratí taky za jídlo, za dopravu, za ubytování. Například pražské hotely během šampionátu zdražily o 12 až 20 procent.

Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Deloitte celkový příjem za prodej vstupenek, vysílacích práv, ubytování, stravování, suvenýrů a peněz od sponzorů bude 1,5 miliardy korun.

Jde sice zhruba o tři setiny procenta hrubého domácího produktu, pro cestovní ruch v Ostravě a Praze je však přínos mnohem vyšší.

„Celkový odhad 1,5 miliardy korun zahrnuje dvě skupiny faktorů. První jsou spojené přímo s pořádáním hokejového šampionátu, tedy například příjmy z prodeje vstupenek, přenosových práv, marketingu, sponzoringu atd. Druhou oblastí jsou pak příjmy, které budou inkasovat lokální restaurace, hotely, respektive všichni, kterých se týká hokejová turistika,“ upřesňuje Marek.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme