Za výbuchem v Šenově, při němž zahynuli dva Chorvati, byl zřejmě pojistný podvod

Oběťmi lednového výbuchu domu v Šenově u Nového Jičína na Novojičínsku jsou dva Chorvati, po kterých už nějakou dobu pátrala chorvatská policie. Potvrdil to dnes ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Výbuch byl zřejmě pokusem o pojišťovací podvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kriminalisté v souvislosti s výbuchem obvinili třiapadesátiletého majitele zničené nemovitosti. Jde o muže chorvatské národnosti, který získal povolení k dlouhodobému pobytu na území Česka. Muž čelil milionovým exekucím.

"Je podezřelý, že ještě se dvěma pachateli, kteří jsou nyní mrtví, způsobil pojistný podvod. Navíc byl obviněn i z neposkytnutí pomoci," řekl Kužel.

Obviněný podle něj loni na podzim přepojistil dům, který vlastnil, až na částku 63 milionů korun. Letos v lednu za ním přijeli dva krajané, kteří mu podle policie s plánem měli pomáhat.

Policie se domnívá, že trojice výbuch společně iniciovala. Majitel nemovitosti byl v době exploze nedaleko domu. Dva jeho komplicové byli ve sklepě v technické místnosti.

Policie neprozradila, co konkrétně v domě explodovalo. Hasiči po zásahu hovořili o tom, že se mohlo jednat o nahromaděný zemní plyn. Později se zase objevily spekulace, že v autě Chorvatů, zaparkovaném nedaleko domu, pyrotechnici našli trhavinu. "K tomu se nebudeme vyjadřovat," řekl Kužel.

Vazbu soudce zamítl

Žalobce žádal soud, aby obviněného majitele nemovitosti poslal do vazby. Novojičínský soudce Radim Švec ale dnes návrh zamítl a propustil Chorvata na svobodu.

„S ohledem na všechny okolnosti případu byl obviněný propuštěn za přijetí slibu nahrazujícího vazbu. Jsou tam skutečnosti, které nebrání takovémuto postupu; není to ohrožení takového rázu,“ vysvětlil soudce.

Andrea Brtníková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme