Severoatlantická aliance chce mít jednotky bleskové reakce

Země Severoatlantické aliance vybudují jednotky určené k bleskovému nasazení. Vojáci by se měli na místo určení v kterémkoliv členském státě dostat v řádu desítek hodin. Důvodem jsou události na Ukrajině a hrozba Islámského státu. O vytvoření speciálních oddílů pro mimořádné operace jednají ministři zahraničí členských zemí NATO na schůzce v turecké Antalyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Výrazně zvětšujeme naše jednotky rychlé reakce a budujeme také síly bleskového nasazení. Jejich části budou schopné jít do akce do 48 hodin. Také zvyšujeme naši schopnost předcházet hybridním hrozbám a odrazovat od nich potenciální útočníky,“ upozornil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku šéfů diplomacií zemí NATO sleduje v Antalyi zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Severoatlantická aliance chce jednotku vytvořit po zkušenostech z loňského roku, kdy se najednou objevila hrozba za východními i jižními hranicemi evropských členských států.

Jde události na Ukrajině, kde Rusko anektovalo Krym, a expanzi Islámského státu v Sýrii a Iráku, což jsou sousedé Turecka.

Severoatlantická aliance sice má jednotky rychlé reakce, takzvané NATO Response Force, na místo určení se ovšem dostanou v řádu dní, a nikoli hodin. Tyto jednotky nedávno cvičily v Polsku a v Pobaltí, což byla akce na odstrašení Ruska. Litva, Lotyšsko a Estonsko se totiž obávaly, že by mohly být po Ukrajině další na řadě.

Menší a mobilnější

Jednotka rychlé reakce má dnes asi 13 tisíc členů a podle Stoltenberga jejich počet v budoucnu stoupne až na 26 tisíc. Jednotka bleskové reakce by měla být menší a mobilnější. Skládat by se měla z asi 5000 vojáků a techniky.

Vojáci z jednotky, pracovně nazvané Spearhead Force, by měli být schopni vyrazit prakticky na jakoukoliv výzvu. Momentálně se formuje zárodek speciální formace tvořený vojáky z Německa, Dánska a Nizozemska.

Plně funkční by jednotka měla být příští rok. Svou účast už ohlásili například také polští, italští nebo španělští vojáci.

„Rok 2014 ukázal, že události se valí a my musíme hledat nějakou obecnou formu dobré připravenosti na nejrůznější a nejrozmanitější typy konfliktu, ať už je budeme nazývat jakkoli,“ zdůraznil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme