Zlaté Hory mají podle prezidenta Zemana šanci na obnovení těžby zlata

Prezident Miloš Zeman podporuje obnovení těžby zlata ve Zlatých Horách. Prohlásil to dnes na setkání s obyvateli města. Podle něj by se při současných cenách kovu těžba vyplatila a zároveň by nabídla práci až třem stovkám lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Zlatých Horách se připravují na návštěvu prezidenta Miloše Zemana

Ve Zlatých Horách se připravují na návštěvu prezidenta Miloše Zemana | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Plánovaná těžba zlata by podle prezidenta neměla nepříznivý dopad na životní prostředí.

„Já sám jsem proti těžbě zlata metodou kyanidového loužení, protože ničí spodní vody. Ale tady je hlubinná těžba 250 metrů. A věřte mi, že se budu přimlouvat, aby se tento projekt uskutečnil,“ prohlásil Zeman.

Podzemí u Zlatých Hor na Jesenicku ukrývá zlato za miliardy korun. Město má teď šanci, že se po více než 20 letech obnoví jeho těžba – počítá s ní i nová surovinová politika státu, kterou nedávno připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Stávající surovinová politika s těžbou kovů nepočítá, podle ministerstva ale není důvod nechávat tyto zásoby ležet ladem. Podmínkou je, že se těžba musí vyplatit. Studii proveditelnosti těžby zlata v regionu má za úkol vypracovat stání podnik Diamo.

Počet obyvatel Zlatých Hor kvůli vysoké nezaměstnanosti rychle klesá a nyní jich je zhruba 4500. Podle Zemana by těžba zlata přímo zaměstnala asi 300 lidí a další pracovní místa by vznikla v navazujících provozech.

„Celkový počet obyvatel Zlatých Hor se za posledních 15 let snížil o 2000. To je při celkové velikosti vašeho města obrovská krvácející rána,“ poznamenal prezident.

S hlubinným dolováním zlata se ve Zlatých Horách začalo už ve 13. století, těžilo se do roku 1993. V případě obnovení těžby by se ruda vyvážela k dalšímu zpracování do Belgie.

ČTK, ČRo, Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme