Babiš chce privatizovat státní firmy na burze, prodejem hodlá získat desítky miliard

Ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš by rád prodával státní podniky prostřednictvím burzy. Privatizací jejich částí chce získat desítky miliard. Konkrétně zmiňuje Lesy ČR, vlastníka a provozovatele ropovodů Mero, Čepro nebo Letiště Praha. Svoji představu přiblížil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesy České republiky. Ilustrační foto.

Lesy České republiky. Ilustrační foto. | Foto: Pavel Halla | Zdroj: Český rozhlas

Ministr financí Andrej Babiš mluví jen o hypotetické možnosti, žádný aktuální plán není. Pro Český rozhlas uvedl, že s jeho plány nesouhlasí ČSSD.

Návrh odmítli sociální demokraté už v době domlouvání koaliční vlády. Andrej Babiš by se k němu mohl vrátit v příštích volbách, pokud v nich uspěje.

Pokud by k prodeji státních podniků došlo, stát by oznámil, kolik akcií kterých podniků chce prodat. Poté by vybral makléřskou firmu, která uvede emisi akcií na trh. Ta by stanovila cenové rozmezí a akcie nabídla na burze. Podle předběžného zájmu kupců a jejich objednávek by se určila cena, za kterou by cenné papíry vstoupily do prodeje. Tato cena by byla příjmem státu.

Prodej státních podílů prostřednictvím burzy není podle analytika společnosti BH Securities Petra Hlinomaze žádnou novinkou:

„I z historie je prodej státních podniků na burze zajímavou a užitečnou možností, jak jednak získat peníze do rozpočtů, ale hlavně také jak prověřit hodnotu podniku na trhu. Obvykle to bývá v situaci nejen z finančních důvodů, ale z důvodů, když stát může nabídnout vlastní část svého podílu nebo má minoritní podíl, který nepotřebuje.“

Jednou z výhod je transparentnost, uvádí analytik společnosti Patria Roman Koděra:

„Privatizace přes burzu nabízí možnost umístit celý balík akcií v jedné možnosti. A mohou se účastnit nejen strategičtí investoři, ale i drobní investoři, kteří mají přístup k těmto akciím. A tím se zvyšuje transparentnost prodeje jednotlivých firem."

Podle Petra Hlinomaze v Česku není mnoho firem, které by byly vhodné pro privatizaci:

Letiště Praha - odletová hala. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Myslím si, že toho až tak moc není. Může se do toho promítnout ještě nějaká strategičnost z pohledu státu – typu energetiky, distribuce ropy a tak dále. Je vždycky asi odvětví, kde by stát měl držet nějaký podíl, ale určitě nemusí být stoprocentní. Část se dá na trhu vždy nabídnout.“

Mluví se například o možném prodeji podniků Lesy ČR, vlastníka a provozovatele ropovodů Mero, společnosti Čepro, která skladuje a prodává ropu, a také Letišti Praha, které patří Českému Aeroholdingu.

Na pražské burze dnes obchoduje jediná firma, ve které má stát většinový podíl - energetická společnost ČEZ. Soukromí investoři drží třetinu podniku, kterou dal stát v 90. letech do kuponové privatizace.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme