EXPO zaplaví česká kultura. Národní den láká na hudbu rostlin i karneval

Na mezinárodní výstavě EXPO v Miláně dnes slaví Česká republika svůj národní den. Tuzemskou kulturu přiblíží návštěvníkům vystoupení na 150 umělců, hrající rostliny v biotopu českého lesa nebo karnevalový průvod poskládaný z potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ke vstupu do českého pavilonu láká výrazná plastika

Ke vstupu do českého pavilonu láká výrazná plastika | Foto: CZEXPO 2015

„Bude tady dětské představení, rusalky, vodní tanečnice a několik kapel. Odpoledne v šest hodin vyvrcholí akce punkovým koncertem The Tap Tap Orchestra,“ přibližuje program generální komisař české účastni na světové výstavě Jiří František Potužník.

„Jezerní plocha, která je před pavilonem, už je nyní osazena tobogány a skluzavkami, a když včera modelky nacvičovaly tance a představení, tak sklízely velký úspěch. Tísnilo se tady několik set, možná tisíc lidí, a to se jednalo pouze o nácvik,“ doplňuje.

V průběhu Národního dne České republiky vystoupí celkem 150 umělců. Kromě zmíněných The Tap Tap Orchestra se představí také Dětská opera Praha, tanečníci i pouliční divadlo. Zahrají si dokonce i rostliny, vysázené v biotopu českého lesa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní den na výstavě EXPO v Miláně přiblížil generální komisař české účasti Jiří František Potužník

„Vyšli jsme z toho, co je v českém pavilonu zásadní, a to je téma vody. Před pavilónem je bazén, který je jediný na celém EXPO,“ říká jeden z dramaturgů programu Českého dne v Miláně Michal Caban, co bylo hlavní inspirací pro prezentaci České republiky.

Pro příchozí si proto připravili krátké představení, které využívá bazén a skluzavky. „Věříme, že i návštěvníci si to vyzkouší, musíme být opatrní,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na českém národním dnu si zahrají i rostliny vysazené v biotopu českého lesa. Natáčel o tom reportér Jaroslav Skalický

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO předá na českém dni představitelům Milána mramorové housle. Výdělek z jejich dražby půjde na stavbu nemocnice pro ženy a děti v Africe.

Doprovodné akce se budou konat nejen u českého pavilonu, ale v celém areálu světové výstavy. Na hlavní ulici Decumano, která měří 1,5 kilometru, se bude procházet například karnevalový průvod poskládaný z oblíbených českých potravin. Návštěvníci budou moci potkat například olomoucké tvarůžky, jitrnici nebo láhev piva.

Program by ale mohlo narušit počasí, podle předpovědi má dnes v Miláně totiž hustě pršet. Obloha nad městem je sice zatažená, ale dešťové kapky se zatím neobjevily. „Bude to napínavé, jestli počasí zůstane alespoň tak, jako je teď,“ poznamenal dopoledne zpravodaj ČRo na EXPO.

Jaroslav Skalický, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme