Novinka Divadla na Vinohradech zavede diváky mezi politiky a lobbisty

Drama Nevzdávej to, které dnes v premiéře uvede pražské Divadlo na Vinohradech, odhaluje pozadí vysoké politiky a ukazuje na kompromisy i slabiny nejvyšších státních představitelů. Jejím autorem je jeden z nejhranějších britských dramatiků současnosti sir David Hare. V hlavních rolích se představí Václav Vydra, Kateřina Brožová nebo Zuzana Vejvodová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hra Nevzdávej to má premiéru v Divadle na Vinohradech

Hra Nevzdávej to má premiéru v Divadle na Vinohradech | Foto: Divadlo na Vinohradech, Viktor Kronbauer

„Krize modernity vyústila v postmoderní globalizační chaos a tato hra se snaží zmapovat, jakým způsobem se tento chaos projevuje v politické oblasti,“ vysvětluje režisér Juraj Deák.

„Jakým způsobem jsou politici zmatení, jak nejsou schopni uřídit stát jinak než pod vlivem různých neviditelných sponzorů, lobbistických kmotrů, kteří společnost nenápadně řídí. Dále je to hra o tom, jakým způsobem se i ten slušný politik, který se o něco snaží, nakonec dostane do tenat a není schopen se jim ubránit,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drama Nevzdávej to, které má premiéru v Divadle na Vinohradech, zavede diváky mezi politiky a lobbisty

Šedou eminencí, která tahá za nitky veškerého politického dění, je Otto Fallon v podání Václava Vydry.

„Je to člověk, který řeší problémy politiků a zároveň je do určité míry vytváří. Člověk, který se zaobírá manipulací v něčí prospěch. Zajímavé je, že ta hra není primárně namířena proti ,negativním‘ postavám, které v ní vystupují. Ukazuje, co je běžné a na co jsme si zvykli, nebo nezvykli, co nám přijde normální, nebo nepřijde normální. A jestli s tím chceme něco dělat a jestli s tím vůbec jde něco dělat,“ uvažuje Deák.

Ústřední zápletka se točí kolem ministryně vnitra, jejíž dceru ve škole přistihli, jak kouří marihuanu. Vlivná matka se pokusí nepříjemnou událost ututlat a spustí tím celou řadu událostí. Diváci zjistí, kdo všechno se rozhodne využít situace ve svůj prospěch.

Sir David Hare (*1947) je například autorem divadelního hitu Pokoj v modrém nebo scenárista oscarových snímků Hodiny a Předčítač.

„Zajímavé na tom je, jakým způsobem se to řeší a jakým způsobem vlastně demokracie dává šanci různým podivným bytostem projevovat se a tvrdit, že přece mají svobodu v jednání. Takže je to pořád o tom, co si můžeme a co už bychom si neměli z hlediska etického dovolit. Ale právě v tom postmoderním zmatení, jak se hodnoty převrací, se zdá, že morálním se může stát cokoliv. Doufejme, že to tak nebude. A proto to nesmíme vzdát,“ říká režisér.

Vedle lobbisty Václava Vydry se představí Kateřina Brožová v roli ministryně vnitra nebo Tereza Bebarová jako její poradkyně. Další postavy ztvární Tomáš Dastlík, Zuzana Vejvodová nebo Michal Novotný.

Hra Nevzdávej to má premiéru v Divadle na Vinohradech | Foto: Divadlo na Vinohradech Viktor Kronbauer

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme