Prezident Obama ujistil státy Perského zálivu o pevném spojenectví

Americký prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu. Američané se podle něj v případě „vnějšího útoku“ zasadí o bezpečnost spojenců v regionu. Obama pozval do Spojených států lídry šesti arabských sunnitských monarchií. Někteří z nich se obávají důsledků chystané dohody s Íránem o zastavení jeho jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu

Prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu | Zdroj: Reuters

Spojené státy jsou podle prezidenta Obamy připravené spolupracovat se státy Perského zálivu v oblasti bezpečnosti a poskytnout jim ochranu v případě „výjimečných událostí“.

Ve společném prohlášení se Washington, Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Spojené arabské Emiráty a Omán zavázaly k užší spolupráci v mnoha oblastech od boje proti terorismu přes protiraketovou obranu a námořní bezpečnost až po kyberbezpečnost.

Barack Obama také ujistil lídry šestice států, že pro ně dohoda o zastavení íránského jaderného programu nepředstavuje hrozbu.

„Od našich arabských partnerů jsem slyšel souhlas s dohodou, která bude komplexní a ověřitelná, která zablokuje cesty k jaderné zbrani. Taková dohoda bude v jejich zájmu, v zájmu regionu i celého světa,“ dodal Obama.

Prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme