Oldřich Kužílek: Finta velkého bratra

15. květen 2015
Glosa

U našeho kostela dělá ulice dvě tak prudké zatáčky do S, že tudy neprojedete rychleji než čtyřicítkou. Natož s mým obstarožním autem dodávkového typu. Nicméně dopravní úřad sem umístil třicítku, na začátku i na konci úseku namaloval bílou čáru, nad nimi na nás hledí studené oko kamer.

Aha, úsekové měření, řekne si řidič a úsek projede tak, aby byl v součtu bezpečně pod povolenou rychlostí. I já, který tudy denně jezdím.

Najednou mi přišla pokuta. Přemýšlím, jak je to možné, ale raději to bez ztráty času a nervů vyřídím jako vlastník vozidla zaplacením snížené částky po internetu, kdy se nezjišťuje, kdo řídil, a nestrhnou se body. A jezdím tamtudy ještě pomaleji a opatrněji.

Za dva týdny další pokuta, zase za šest stovek. To mi už nedalo, vydal jsem se na magistrátní odbor přestupků, co se to děje, když já, opatrný a pomalý jezdec, v místě, které notoricky znám a samozřejmě brzdím na povolenou rychlost, dostávám pokuty?

A tak jsem se dozvěděl, že je to past. Přísně právně řečeno sice nemám šanci protestovat, ale lidsky nebo selským rozumem řečeno je to zlý podvod na řidiče. Jak mi vysvětlil příjemný pracovník, není to jen úsekové měření, ale také dvě za sebou zařazená okamžitá měření. Kamera nějakou technickou fintou měří okamžitou rychlost přímo na té bílé čáře. Takže když přijíždíte padesátkou, dvacet metrů před čárou brzdíte, ale přes čáru ještě dobrzdíte rychlostí 40, pár metrů za ní už máte 28, a pak projdete celý úsek třeba rychlostí 25, je vám to jak mrtvýmu zimník, pokutu stejně dostanete. Co na tom, že z hlediska bezpečnosti je to úplně stejné, jako když na třicítku dobrzdíte už na bílé čáře.

Na webu magistrátu jsem po chvíli hledání tu kameru našel, a to hned dvakrát. Jednou se jmenuje MOR a jednou UMR. Moc optimistické zkratky, jak z Erbenovy Kytice. Brzy mi došlo, že UMR je úsekové měření rychlosti, zatímco MOR je měření okamžité rychlosti.

Velký bratr dnes umí divy. A má se zavést mnohem rozsáhlejší systém chytrých kamer, které i nejslušnějšího řidiče na něčem načapají.

Měli bychom říci policii a magistrátu, že to přehánějí, a že mít na to tolik peněz a času jako oni, taky je denně na něčem načapáme. Stačí jim do všech kanceláří a možná i do kravaty umístit chytrou kameru.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio