Drony v umění: Galerijní instalace, aktivismus i dronový vandalismus

15. květen 2015

Jedním ze symbolů dnešní doby se možná stává drone. Výraz, který se zpočátku používal především pro bojová bezpilotní letadla, dnes čím dál častěji pojmenovává malá dálkově ovládaná vznášedla pro různá využití, jejichž všudypřítomnost reflektovala i poslední řada seriálu South Park. Drony se stávají předmětem uměleckých instalací, videí i kousků městské umělecké vzpoury.

„Role umělce je v debatě o dronech samozřejmě klíčová,“ říká pro časopis Dazed and Digital umělec Trevor Paglen. „Vzpomeňte si na Turnera, který žil v době, kdy se lidská percepce dramaticky měnila kvůli telegrafu a železnici. Na obrazu Déšť, pára a rychlost – Velká západní železnice se snažil nakreslit něco rychlejšího, než se dá okem vidět – bylo to něco nového. Teď žijeme v době, kdy se percepce mění úplně doslova.“

Vliv celkového způsobu lidské existence na modus smyslového vnímání popsali mediální teoretici v první polovině 20. století. Percepce je závislá na typu dominantního média. „Drastický byl účinek novinových fotografií ze života boháčů (krátce po etablování fotky jako média),“ píše ve své knize Jak rozumět médiím v kapitole Fotografie – Veřejný dům bez stěn Marshall McLuhan. „Pohled na boháče, jak si sedí na koni a přitom si v klubových barech objednávají nápoje, způsobil veřejné pohoršení, které americké bohatce navěky dohnalo k bojácné prostřednosti a anonymitě. Stalo se pro ně nebezpečným vyjít si na veřejnost a pobavit se, neboť fotografie tak dokonale odhaluje do nebe volající moc boháčů, že jim to škodí. Na druhé straně filmová fotografie vytvořila novou aristokracii herců a hereček.“

Způsob, jakým by mohly ovlivnit lidskou percepci drony a především témata související s utajováním informací, fascinuje umělce, mezi které patří i Trevor Paglen. Existence dronů se během poslední dekády stala jedním z jejich hlavních zájmů. Dálkově ovládaná vznášedla už dlouho fungují jako špioni, zabijáci ve službách armád nebo nástroje inovativních pornorežisérů. Co všechno s nimi zmůžou umělci, začíná být diskutovaným tématem.

03384954.jpeg

Používají je fotografové, tvůrci (i českých) reklam, hraných a dokumentárních filmů i galerijní umělci. Mezi nimi George Barber, jehož videozáznam letu dronu nazvaný The Freestone Drone je součástí instalace, video ukazuje a popisuje personifikované vznášedlo samo. „Chtěl jsem, aby můj drone byl něco jako Mašinka Tomáš. V průběhu filmu si uvědomí, že má sám o sebe starost a nemá žádné kamarády, sám sobě říká: jsem trochu úchyl,“ říká Barber.

Drony ovládané americkou armádou jsou létajícími poloroboty, které se posílají mimo území USA proti oficiálně označeným osobám uvedeným na seznamu federální vlády. „Podobně to dělal Stalin, jenom tenhle seznam je kratší,“ říká Barber pro Dazed and Digital.

Britský umělec James Bridle, autor blogu The New Aesthetic, považuje za primární úkol prozkoumávat „černou skříňku“ technologických postupů, díky kterým seznamy obětí dronů vznikají. Bridle založil instagramový účet s názvem Dronestagram, plní jej fotkami míst, kde drony útočily během posledních tří let, a dělá je tak podle svých slov „o něco více viditelnými a reálnými“.

Podle časopisu Wired přichází nejen doba dronového umění, ale i doba dronového vandalismu. Graffiti umělec KATSU nedávno použil drone k tomu, aby posprejoval obličej modelce na jednom z nejviditelnějších megaboardů v New Yorku. Už před několika měsíci ve videu, kde ukazuje, jak na drone připevnit sprej, slíbil, že se díky téhle dovednosti ještě dobře pobaví. „Dopadlo to překvapivě dobře,“ řekl spokojeně redaktorům WIRED. Zatím je dronové graffiti ve vývojové fázi, řídicí mechanismus je nevypočitatelný a výsledky nejisté. KATSU brzy plánuje dokončit nový model graffiti dronu, který by byl uživatelsky přátelštější. „Je skvělé vidět, jaký potenciál mají drony pro vandalismus.“

Čtěte také

Drony jsou dalším nástrojem, který umění přibližuje publiku a smazává hranici mezi profesionálními umělci a lidmi s foťáky, facebookovými účty nebo právě drony, kteří taky dělají umění. Pořídit nebo pronajmout si drone není problém, o českých dronařích je nedávná reportáž Radia Wave. Možná se 2015 opravdu stane rokem, kdy se dronové umění etabluje a dokončí tak svůj zajímavý vývoj – od vraždících letounů až k běžnému uměleckému nástroji.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.