Po dlažebních kostkách teď našlapuji s větší pokorou, přiznává editor knihy Místa paměti národa

15. květen 2015

Místa, která každý den míjíme, možná nejsou tak obyčejná, jak vypadají. Poukazuje na to publikace Místa paměti národa s podtitulem Unikátní vzpomínky pamětníků, příběhy hrdinů, příběhy míst.

Kniha, kterou vydává obecně prospěšná společnost Post Bellum, má za sebou slavnostní křest a prezentaci na veletrhu Svět knihy.

Obsahem knihy jsou příběhy pamětníků spojených s 2. světovou válkou.

„Jsou to autentické příběhy lidí, kteří něco v té době zajímavého, výjimečného prožili, kteří mohou k té době něco říct. Jsou spojeny s místy, neboť ty příběhy jsou vybrány z naší aplikace pro chytré telefony, která se jmenuje Místa paměti národa, a zároveň jsou doprovozeny krátkými životopisnými medailony pamětníků,“ říká editor Petr Nosálek.

Jak dodává, každý příběh je subjektivně viděnou realitou doby a je zároveň jedinečný a autentický:

„Já se musím přiznat, že jsem se stával zapáleným čtenářem, že mě to tak vtahovalo do dějů vyprávěných příběhů, že jsem někdy měl potíž získat editorský nadhled při výběru příběhů a že mně bylo velmi líto těch, které jsem musel vyřadit.“

Petr Nosálek pochází z Olomouce a seznámil se s několika příběhy z tohoto města. Editor přiznává, že se mu otevřely oči v mnoha ohledech.


Audio archiv cyklu Příběhy 20. století, které pro Plus připravuje Post Bellum

„Chodil jsem se koupat v 70. letech jako mladý kluk na tzv. Sokolák a najednou tady byl autentický příběh paní Kokojanové, která zažila otevření toho koupaliště a jeho návštěvy v době okupace, kdy jako položidovka nesměla tato veřejná místa navštěvovat. Najednou člověk našlapuje po dlažebních kostkách nebo po železničních kolejích, jak se říká po špičkách, s mnohem větší úctou, pietou a pokorou k tomu, co se tam kolikrát tragického odehrálo,“ konstatuje publicista Petr Nosálek.

Kniha Místa paměti národa
autoři: smi , mvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.